Vindkraft eller vannkraft?

Regjeringen har gitt grønt lys for 450 nye vindmøller i Trøndelag. Med dem på plass er det full stopp for mer vindkraft på Fosen, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). 450 vindmøller på et lite område har vakt kraftige reaksjoner. Hvorfor heller ikke ruste opp vannkraftverkene?

Naturen på ytre del av Trøndelag er sårbar – og en skog av store vindmøller vil absolutt bli lagt merke til.  Smøla som har Norges største vindpark, har til sammenligning 68 vindmøller.

Olje- og energiministeren har gitt tillatelse til bygging av åtte nye vindkraftverk på Fosen og i Snillfjordområdet sør for Trondheimsfjorden, samt tilknytningsledninger og en ny høyspentlinje fra Namsos til Trollheimen.

Til sammen blir det et av verdens største vindkraftprosjekter, med en samlet prislapp på 20 milliarder kroner. Kraftverkene vil produsere rundt 3,7 TWh strøm, tilsvarende årsforbruket for 185.000 husstander, tre ganger forbruket i Trondheim.

Vi skulle tro at man ville ha fått langt mer effekt av 20 milliarder kroner dersom pengene ble brukt til opprusting av gamle kraftverk. Ved å utvide vannkrafttunneler og ved å skifte ut gammelt utstyr, ville man ha oppnådd utrolig mye for denne investeringen. Inngrepen i naturen ville knapt bli merkbar i et eksisterende vannkraftanlegg.

På nettsiden til Olje- og Energidepartementet er det lagt ut følgende melding: