Plusshus i valgkampen

Fredag 23. august sto energieffektive byggløsninger på valgkampagendaen da flere av de politiske partienes listetopper i Akershus besøkte Powerhouse på Kjørbo i Sandvika.

Der fikk de se hvordan et ordinært kontorbygg som det første i verden bygges om til å produsere mer fornybar energi enn det bruker.

- For det første er det flott at så mange tunge og seriøse aktører står bak. Det er i seg selv en garanti for at dette vil gå bra. Dernest er det på tide at Norge får et slikt innovativt og klimariktig bygg, sa Jan Tore Sanner, Høyres listetopp i Akershus.

- Det er et kjempepotensial for å spare energi i bygg. Vi må derfor få til et godt samarbeid mellom næringsliv og politikere slik at vi får riktige virkemidler og lønnsomhet i energieffektive bygg, sa Sanner.

Abid Q. Raja (V), Hans Andreas Limi (Frp) og Malin Stensønes (Krf) deltok også på befaringen. Der ble de tatt imot av stolte Powerhouse-sjefer fra Entra Eiendom, Hydro, ZERO, Asplan Viak, Snøhetta og Skanska.

- Gjennom Powerhouse har vi klart å realisere et prosjekt som fra mange hold har blitt beskrevet som umulig, nemlig å bygge om et vanlig kontorbygg til en standard som gjør at det produserer mer fornybar energi enn det forbruker, sa Anders Danielsson, administrerende direktør i Skanska Norge, da han møtte politikerne.

Gjennom Powerhouse setter alliansepartnerne en helt ny standard for miljøvennlig byggeskikk i Norge. Danielsson ønsker at norske politikere innfører incentivordninger som gjør at det lønner seg å bygge plusshus.

- I USA ser vi flere eksempler på at miljøvennlige byggeprosjekter får en raskere saksbehandling og anledning til å bygge større og høyere bygg. Vårt ønske er at norske politikere innfører lignende incentivordninger her til lands, sa Danielsson.

Malin Stensønes fra KrF støtter Danielsson:
- Plusshus er fremtiden, og det er viktig at det nå legges til rette for at enda flere får øynene opp for de store mulighetene som ligger i denne teknologien. Fra myndighetenes side må vi nå ta ansvar og gi gode incitamenter, slik at morgendagens teknologi blir tilgjengelig for enda flere - i dag.

Bygg står i dag for om lag 40 prosent av verdens energiforbruk, og representerer dermed en stor del av de globale CO2-utslippene. Også i Norge står bygg for ca. 40 prosent av energiforbruket.

Anders Danielsson konstaterer at miljø i stadig økende grad etterspørres blant Skanskas kunder. Hele 30 prosent av Skanskas prosjektportefølje på byggsiden er grønne prosjekter.