Rotfradrag må komme

Vi er særdeles fornøyd med at konsernsjef i Betonmast, Jørgen Evensen, utfordrer kollegaer i entreprenørnæringen like mye som andre i byggenæringen til å gå i bresjen for innføring av ROT-fradrag i Norge. Det er viktig at næringens ledere engasjerer seg i samfunnsdebatten. Dessverre har det vært for lite engasjement hos mange ledere de siste årene.

Dette er en uhyre viktig sak. Det blir stadig mer svart arbeid og svart økonomi også i Norge. Vi vet hvilke følger dette har fått i Sør-Europa. Svart arbeid og korrupsjon har ødelagt hele samfunnsøkonomien i mange land.

Evensen mener svart arbeid i ROT-markedet er et så stort problem at man simpelthen er nødt til å finne effektive virkemiddel til å bekjempe det, hvis ikke kan store deler av byggenæringen rakne og både kompetanse, kvalitet og arbeidsplasser gå tapt. Det er vi helt enig med han i.

– Mange bedrifter som opererer innen ROT (ombygging/rehabilitering), opplever at markedet forsvinner. Vi kan ikke akseptere at dette skal fortsette, eller enda verre, utvikle seg videre, sier Evensen til Byggeindustrien.

Byggenæringens organisasjoner har lenge kjempet for å få et ROT-fradrag etter svensk modell. Vi forstår ikke at den rødgrønne regjeringen har vært så negativ. Nå synes det også som om Høyre er lunken til en slik ordning. Besynderlig.

Vi håper at politikerne etter hvert vil innse at det vil være fornuftig å innføre en ROT-ordning også i Norge.

Dette er en sak både arbeidsgivere og arbeidstakere i byggenæringen må stå sammen om. Det er snakk om å redde arbeidsplasser i den seriøse del av byggenæringen.