Norge tar grep mot korrupsjon

Norge kommer dårligere ut enn Danmark, Finland og Sverige på den internasjonale korrupsjonsindeksen CPI. En ny veileder skal nå bevisstgjøre kommuner og bedrifter og få dem til å rydde i egne rekker.

Denne uka kom «Antikorrupsjonstiltak i leverandørkjeden», utgitt av Transparency International Norge (TI Norge) i samarbeid med NHO og flere kommuner. Punkt for punkt går veilederen gjennom tiltak som bør settes i gang for å forhindre korrupsjon.

Finansbyråd Kristin Vinje (H) i Oslo er en av dem som har bidratt:

– Også i Norge skal man være oppmerksom på faren for uheldig sammenblanding av roller, og det er ofte vanskelige avveininger som må tas. Vi har mange små kommuner, små- og mellomstore bedrifter og relativt små bransjemiljøer. Da blir det mange som kjenner hverandre godt og ekstra viktig at beslutninger som involverer store verdier, tas på rett grunnlag, sier Vinje til NTB.

Naive nordmenn

Vinje har selv erfaringer med korrupsjon i Oslo kommune:

– Vi har noen stygge eksempler, noe vi ikke er alene om. Det er utrolig viktig at vi deler erfaringer og skjerper bevisstheten rundt hva som er korrupsjon, slik at vi får en diskusjon om grenser. Vi er kommet langt hvis vi får denne bevisstheten på plass, slik at varselbjellene ringer når det er fare for rollesammenblanding og forfordeling.

Vinje påpeker at nordmenn ofte assosierer begrepet «korrupsjon» med snusk som foregår i utlandet:

– I Norge er mye basert på tillit, og mange tenker ikke engang på at det kan være man benytter seg av leverandører basert på bekjentskap, eller at man tar avgjørelser som er basert på ulike motytelser, sier hun.

Bedrifter og personer som er involvert i korrupsjon, risikerer strenge straffereaksjoner, ødelagt omdømme og en usikker fremtid. Noe mange ikke tenker over, er at man også kan stilles til ansvar for å ha benyttet seg av leverandører som er korrupte. Mange større aktører i næringslivet stiller strenge etiske krav til sine leverandører, nettopp på grunn av dette.

Offentlig etterslep

TI Norge opplever at de store private aktørene i Norge i økende grad får på plass et antikorrupsjonsprogram, mens det offentlige henger etter. Vinje er den første til å innrømme at mye må bli bedre:

– Denne veilederen skal bidra til å belyse ulike problemstillinger, slik at man ikke havner i rollesammenblandinger når man handler på vegne av det offentlige Norge. Vi forvalter store verdier. Vi må begynne med å luke ut opplagte elementer av ukultur og lære å reagere når noe virker urimelig. Mange har ikke diskutert hvor grensen går mellom greit og ikke greit. Det som er vanskelig, er at det ikke finnes fasitsvar. Det handler om å finne en balanse. Man skal ikke være naiv, men man skal ikke bli helt paranoid heller.