Høyre vil gi skattefradrag for energitiltak

Høyre sier foreløpig nei til ROT-fradrag, men partiets nestleder Jan Tore Sanner ønsker skattefradrag for energieffektivisering i hjemmet.

- På privatmarkedet handler det om å ha stimulanser som gjør det enkelt for folk å sette i verk energitiltak. Høyre har gått inn for energifunn, en ordning som innebærer at du får et skattefradrag for investeringer som bidrar til lavere energiforbruk. Det kan være et godt virkemiddel for å realisere det potensialet som ligger der, sier Jan Tore Sanner til Byggeindustrien.

LES OGSÅ: Betonmast mobiliserer til ROT-fradrag           

Men et mer omfattende ROT-fradrag etter svensk modell er han mer tvilende til.  Hos naboene i øst kan 50 prosent av lønnskostnader ved byggearbeid i egen bolig trekkes fra skatten. Grensen er 50.000 kroner per kjøper og per år.

Bedriften som gjør jobben får den fratrukne halvdelen av lønnsmidlene av det svenske skatteverket kort tid etter.

- Vi har ikke gått for et generelt ROT-fradrag, sier Sanner som likevel holder døra litt på gløtt for ordningen som er sterkt ønsket i byggenæringen for å komme svart arbeid og useriøse aktører til livs.

- Ingenting er hugget i stein, men vi må starte med energisiden for å se det kan bidra til større investeringer i bolig som får ned energiforbruket. Deretter kan vi vurdere om det er verdt å se på lignende fradrag på andre områder, sier Sanner.

Powerhouse
Fredag ettermiddag var han sammen med blant andre politikerne Abid Q. Raja (V), Malin Stensønes (KrF) og Hans A. Limi (Frp) på besøk på Skanskas byggeplass på Kjørbo der Powerhouse-alliansen bygger om et 80-talls kontorbygg til å bli verdens første rehabiliterte plusshus.

Snøhetta og toppsjefene hos de andre alliansepartnerne Skanska, Entra, Hydro, Zero og Asplan Viak fortalte om arbeidene i prestisjeprosjektet.

Etter planen skal de to rehabiliterte kontorbyggene til Entra Eiendom produsere 200.000 kWh årlig ved hjelp av Norges største solcelleanlegg. Energibrønner skal sørge for oppvarming og kjøling av byggene.

Dersom Powerhouse-alliansen når sine mål, skal energiforbruket i byggene reduseres med opp mot 90 prosent, sammenlignet med et standard kontorbygg med energiklasse C.

Overskuddsstrøm kan leveres til tekniske anlegg i bygget, til nabobyggene og i perioder også til strømnettet. Fra å være en stor energikonsument, skal altså Powerhouse Kjørbo bli en produsent av energi.

- Det er veldig bra at det er politisk oppmerksomhet rundt prosjekter som Powerhouse. Vi er opptatt av å være miljøledende og en del av løsningen, ikke en del av problemet. Dette er nettopp fremtidens løsninger, sier Entra-sjef Klaus-Anders Nysteen til Byggeindustrien.

Viktig med gode rammevilkår
Skanskas administrerende direktør Anders Danielsson er enig. Han mener rammevilkårene myndighetene gir er avgjørende for om byggeprosjekter som Powerhouse-prosjektet i Sandvika skal bli ”allemannseie”.

- Vi ser at når politikerne stiller krav eller gir insitamenter, så går også energi- og miljøutviklingen innenfor byggenæringen raskere, sier Anders Danielsson.

Powerhouse samarbeider også tett med forskningssenteret ZEB (Zero Emission Buildings) i Trondheim og har også planer om et Powerhouse på Brattørkaia i trønderhovedstaden.