Betonmast mobiliserer for ROT-fradrag

Konsernsjef i Betonmast, Jørgen Evensen, utfordrer kollegaer i entreprenørnæringen like mye som andre i byggenæringen til å gå i bresjen for innføring av ROT-fradrag i Norge.

– Ved et hvert møte med politikere og myndighetspersoner må vi være mer enn tydelige: Innfør ROT, og gjør det nå, sier Evensen.

Konsernsjefen mener svart arbeid i ROT-markedet er et så stort problem at man simpelthen er nødt til å finne effektive virkemiddel til å bekjempe det, hvis ikke kan store deler av byggenæringen rakne og både kompetanse, kvalitet og arbeidsplasser gå tapt.

Uakseptabelt
– Mange bedrifter som opererer innen ROT, opplever at markedet forsvinner. Vi kan ikke akseptere at dette skal fortsette, eller enda verre, utvikle seg videre, sier Evensen.

Byggenæringens organisasjoner er klinkende klare på at ROT-fradrag vil være det fremste virkemiddel for å bekjempe svart økonomi. Evensen mener bedriftene selv også må legge skulderen til for at både politikere og folk flest skal få forståelse for hva ROT-fradrag er, og hvor vellykket det har vist seg å være i Sverige.

Ansvar selv
– Hver enkelt av oss må ta et ansvar på de arenaene vi har, i store som i små fora. Dersom det skal være et mål for samfunnet å bli kvitt svart økonomi i vår næring, kan ikke dette virkemiddelet stå uprøvd, sier Evensen.

Han mener næringen må være tydelige på hvor alvorlig situasjonen er for mange bedrifter som ser markedet forsvinne til useriøse aktører. Og at budskapet om ROT og hvordan det er innført i Sverige – der omfanget svart økonomi i byggenæringen nå antas å være redusert med 95 prosent – må gjentas og gjentas til både politikere og folk flest forstår hva det innebærer, og hvilke fordeler det har både for byggenæringens aktører og forbrukerne.

Markedsandeler og arbeidsplasser
– Vi må ta inn over oss at begrepet ROT er bransjeinternt og krever å forklares – ikke bare for folk flest, men også politikere. Og det må etableres forståelse for at dette ikke bare vil bedre lønnsomhet og gi større markedsandel for den seriøse del av næringen, det vil også være bra for folks lommebok og sikre mange arbeidsplasser, sier Evensen.

Konsernsjefen mener de partiene som ikke har trykket ROT-fradrag til sitt bryst, ennå ikke har forstått ordningen.

– Det er tradisjon for å være forsiktige med skatte- og avgiftsmessige unntak i Norge. Vi kan ikke la denne tradisjonen lamme endringer som har kraft i seg til så godt som å bekjempe en av de større samfunnsproblemene vi har: Svart omsetning og dermed ulik konkurranse, sier Evensen.

Trekke ut det beste
Han peker på at i Sverige slutter både arbeidsgiverside og arbeidstakerside opp om ordningen.

– De har forstått hva som skal til, og satt skulderen til sammen. Og de har gitt oss en gave: Til å lære av deres erfaringer, og til å ta det beste fra den svenske ordningen og innføre det her, avslutter Evensen.