Åpning av tilbygg ved NHH

Statsbygg har ferdigstilt nybygg til Norges handelshøyskole. Mandag 26. august overleverer administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, nybygget til kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Det nybygget som nå tas i bruk er planlagt og realisert som en integrering av alle høyskolens aktiviteter i en samlet og felles infrastruktur. Også høyskolens randsoneinstitusjoner Administrativt Forskningsfond (AFF) og Samfunns- og næringsforskning AS (SNF) får plass i nybygget. I direkte tilknytning til nybygget ferdigstilles i løpet av høsten et læringssenter på 640 kvadratmeter. Med nybyggets 13.150 kvadratmeter utgjør bygningsmassen som NHH nå disponerer i overkant av 34.000 kvadratmeter.

Miljøprosjekt
Prosjektet har fått støtte fra ENOVA, og har status som et lavenergiprosjekt. Bygget har fått økt effektiviteten på varmegjenvinnerne, det er etablert individuell styring av luftmengder og varme/kulde i alle kontorer og ved enkle tiltak er det sørget for at bygget fikk mindre luftlekkasjer.

Totalentreprise
Prosjektet er gjennomført som en totalentreprise utført av OBAS Vest AS. Avtale om gjennomføring ble inngått primo mai 2011. Entreprenøren valgte å benytte seg av Lean construction i gjennomføringen av innredningsarbeidene. Lean construction sammen med et godt SHA-arbeid bidro til en strukturert og ren byggeplass, og det var ingen fraværsskader i prosjektet.

De enkelte instituttene flyttet inn i bygget i perioden mai/juni. Bygget ble tatt i bruk av studentene til høstsemesteret 2013.

Bygningsmessig beskrivelse
Dagens Handelshøyskole ligger på høydedraget over innseilingen til Bergen og ved hovedinnfartsåren til Bergen fra nord. Naturlandskapet med sine sterke elementer, særlig to markante koller og utsiktsplatået, er viktige kvaliteter som er krevd ivaretatt gjennom reguleringsbestemmelser. Høyblokken er bevaringsverdig og skal framstå som det markante og dominerende bygget på tomten.

Utfordringen har vært å skape et tidsriktig og moderne bygg som både skal underordne seg eksisterende bygningsmasse og samtidig ha en klar egen identitet. Løsningen var å la nybygget danne en naturlig forlengelse av dagens bygningsmasse, og avsluttes mot sør ved landskapsryggen som faller inn mot eksisterende bebyggelse. Plassering av nybygget på tomtens sørligste del gir en praktfull utsikt over fjorden. Samlet skaper bygningsmassen et campusområde av internasjonalt format.

Det er lagt vekt på at funksjonene inne i nybygget skal være organisert slik at det skaper god kommunikasjon/interaksjon mellom studenter og lærere. Nybygget er på fem etasjer; teknisk kjeller under bakkenivå, to studentetasjer og to institutt-/kontoretasjer. Strategisk plassering av nybyggets tre faste trappe- og heiskjerner gir en effektiv trafikkavvikling og intern kommunikasjon. I tillegg har studentetasjene to frittstående trapper i stål, glass og terrazzo i vrimlearealene mellom underetasje og 1. etasje. Disse gir sammenheng mellom studentetasjene med fem auditorier, kollokvierom, lesesaler og kantine/kafeen.

Prosjektet er et kurantprosjekt og er gjennomført godt under kostnadsrammen på 471,6 millioner.

LINK arkitekt
LINK arkitektur fikk kontrakten ved kjøp av både arkitekturprosjekteringen og interiørarkitekttjenester på nytt tilbygg for Norges Handelshøyskole.

- Skolen ligger på høydedraget over innseilingen til Bergen og ved hovedinnfartsåren til Bergen fra nord. Beliggenheten har gitt oss en mulighet til å skape et campusområde av internasjonalt format. Med oss i prosjektet har vi hatt samarbeid med LARK Smedsvig Landskapsarkitekter AS og rådgivende ingeniører Sweco AS/Kilde Akustikk AS, skriver LINK i en pressemelding.

Det er blitt prosjektert tverrfaglig i BIM med bruk av Drofus romfunksjonsdatabase.