NHO-sjefen bekymret for lave investeringer

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener valgkampen bare handler om å dele ut mest mulig penger og etterlyser vilje til å diskutere hvorfor det ikke er større fart i investeringene i fastlandsøkonomien.

Skogen Lund ble oppbrakt over at næringsminister Trond Giske (Ap) denne uken kritiserte gründeren Alf Bjørseth for å klage på formuesskatten ettersom bedriften hans har mottatt millionbeløp i statsstøtte.

NHO-sjefen forsvarte Bjørseth som et forbilde i Dagens Næringsliv, og fortsatte angrepene da hun møtte næringsministeren til NRK-debatt torsdag.

Pengekappløp
– Jeg vet jo at Trond Giske forstår disse tingene veldig godt. Men dessverre, i en valgkamp blir det for mange populistiske poenger. I denne valgkampen er det et kappløp for å dele ut mest mulig penger. Jeg skulle ønske politikerne diskuterte de utfordringene vi faktisk har, sa Skogen Lund blant annet.

Hun viste til at bare hver tiende krone som investeres her i landet, plasseres i fastlandsøkonomien, mens resten investeres i oljeøkonomien. Det vil si 200 milliarder kroner investert i oljesektoren og 20 milliarder i Fastlands-Norge.

– Så lavt nivå har det ikke vært på investeringene i Fastlands-Norge siden 1970. Det bekymrer NHO, det bekymrer bedriftene og det burde bekymre politikerne, sa Skogen Lund.

Pengebruken
Hennes ønske om å kutte formuesskatten ble avvist av Giske, som forsvarte seg med at Norge er kommet gjennom finanskrisen med Europas laveste ledighet og at det er skapt 350.000 flere arbeidsplasser her i landet siden 2005.

– Så det går veldig godt i norsk næringsliv, men jeg enig med Kristin Skogen Lund i at ikke alt kommer av seg selv, sa Giske.

Han viste også til at regjeringssjefen har varslet at det vil bli brukt 50 oljemilliarder mindre enn det handlingsregelen tilsier i statsbudsjettet for neste år.

– Det er handlingsregelen som sørger for at vi ikke bruker mer penger enn det konkurranseutsatt næringsliv tåler, sa han.