GK feirer ett år i Norges grønneste bygg

På ettårsdagen er Miljøhuset GK fremdeles Norges mest energieffektive kontorbygg. GK lover en kasse med vin til det første bygget som slår dem.

Da passivhuset Miljøhuset GK offisielt ble åpnet 23. august i fjor, var det Norges mest energieffektive kontorbygg med tanke på beregnet energibehov. Ett år senere er ståa den samme.

– Vi følger selvsagt bygget nøye. Etter ett års drift har vi spart en drøy million kroner, oppnådd energibruk som beregnet og fått et godt inneklima, oppsummerer konsernsjef i GK, Jon Valen-Sendstad. En egen kalkulator i resepsjonen og på nettsidene viser til enhver tid hvor mye penger og CO2-utslipp Miljøhuset GK sparer sammenlignet med et kontorbygg med energimerke C.

Beregnet netto energibehov for bygget er 67 kilowattimer per kvadratmeter per år.

– Vi ser av energioppfølgingssystemet at bygget overordnet oppfører seg som forutsatt, opplyser fagsjef energi, Espen Aronsen,.

Ifølge beregninger ville det ta fire til fem år å spare inn ekstrakostnaden for å oppnå passivhusstandard. Fasit på ettårsdagen er ca 1,1 millioner kr spart, og ca 3 år og 9 måneder til ekstrainvesteringen er nedbetalt, skriver GK i en pressemelding om ettårsdagen.

Da Miljøhuset GK gikk forbi Bellona-huset for ett år siden, mottok GK ei kasse vin i førstepremie fra miljøorganisasjonen. Konsernsjef Valen-Sendstad lovte den gang en lignende premie til den første som bygger et enda mer energieffektivt bygg, men ingen har tatt opp konkurransen ennå.

– For oss er det både gøy og viktig å vise at vi får til dette, og hva det krever. Vi har brukt standard teknologi, men det krever selvsagt innsikt og innsats for å lykkes med det, sier Valen-Sendstad.