BNL: - Det er kriminelt å kjøpe svart

- Vi må bli mye tydeligere på hva svart arbeid dreier seg om. Kjøper du svart arbeid så er du kriminell, sier Jon Sandnes i BNL.

NHO hadde satt svart økonomi på dagsorden under NHO konferanse for små og mellomstore bedirfter, Småtinget. Første innlegg kom fra leder i BNL Jon Sandnes. Han pekte på at svart arbeid er et omfattende problem og at det er bransjeoverskridende.

Samtidig sa han at det er på tide å bli tydeligere på å si hva svart arbeid dreier seg om.- Vi må være ærlige. Holdningskampanjer kan være greit. Men de har så langt vært for snille. Kjøper du svart arbeid er du kriminell, konsekvensene er mange og dramatiske.

Svart arbeid er en av de største truslene mot norsk økonomi. Anslag på hvor stor denne økonomien er varierer fra 100mrd kroner til over 400 mrd kroner.

- Ikke bare truer det norsk økonomi. Finansieringen av velferdsstatens fundament trues. Arbeidstakere får ikke de rettighetene de skal ha. Seriøse bedrifter presses ut av markedet, lærlingeordningen trues og rekrutteringen til byggenæringen er dermed i fare, advarer Sandnes videre.

Sandnes forteller at byggenæringen stadig jobber med å rydde i eget bo. Men at det er viktig at politikerne bidrar med tiltak for å få bukt med problemet.

- Jeg vil utfordre politikerne til å ta samfunnsansvaret. Vi trenger virkemidler som fungerer. Det er særlig tre ting jeg vil peke på:

- Kontrollene fra myndighetenes side må målrettes.- Det må stilles krav til kvalifikasjoner for å drive foretak i byggenæringen.- Innfør ROT – fradrag etter svensk modell i Norge.

Ellers er det mange markeder der myndigheter, bestillere og næringen må samarbeide for å finne egnede virkemiddler.

- Situasjonen er så alvorlig at det er på tide å tenke nytt og lære av erfaringene i Sverige der svart arbeid så å si har forsvunnet etter at de innførte ROT – fradrag, sier Sandnes.

Jon Sandnes fikk også støtte av Byggmester Kjetil Eriksen.

- Det er blitt så ille i ROT – markedet at vi som driver en seriøs bedrift som er opptatt av kvalitet, av mange oppfattes som en nisjebedrift. Det markedet som mange tømrere tidligere hentet oppdrag i har så å si forvunnet. Dyktige folk hos meg som forsøkte å starte for seg selv klarer det ikke, men har kommet til bake til min bedrift, sier Eriksen.