Veidekke inngikk forlik med Oppland fylkeskommune

Veidekke Entreprenør krevde 38 millioner kroner fra Oppland fylkeskommune i striden rundt anbudskonkurransen til gigantprosjektet Hadeland videregående skole. Nå har partene inngått forlik og Veidekke tilkjennes en erstatning på i overkant av 6,7 millioner kroner.

Det var Opplandbygg ANS (et selskap eid av Miljøbygg og Oppland Entreprenør) som fikk oppdraget med å bygge Hadeland videregående skole, som nå står ferdig.

Veidekke Entreprenør ble innstilt som nummer to i konkurransen og saksøkte i oktober 2012 Oppland fylkeskommune fordi entreprenøren mente at Opplandsbygg ANS skulle ha vært avvist som følge av vesentlige avvik fra konkurransegrunnlaget (arealkrav), og
fordi tilbudet inneholdt vesentlige forbehold mot kontraktsvilkårene.

Veidekke Entreprenør hevdet at konkurransegrunnlaget var uklart, og at forhandlingene ble gjennomført i strid med grunnleggende krav til likebehandling og forutberegnelighet og viste videre til  brudd på Lov om offentlige anskaffelser i samsvar med tidligere behandling i KOFA. Entreprenøren mente at de ville ha vunnet dersom Opplandbygg ANS ble avvist.

Det ble i stevningen fremsatt krav om erstatning for fortjenestetapet på  inntil kr. 38 520 000.

Veidekke Entreprenør hadde klaget saken inn for Kofa, klagenemnda for offentlige anskaffelser. I november 2010 konkluderte nemnda med at Oppland fylkeskommune foretok en direkte ulovlig anskaffelse ved å inngå kontrakt etter at fristen gikk ut, og at Oppland fylkeskommune brøt de grunnleggende kravene i loven ved ikke å sluttføre konkurransen innen fristens utløp.

I sakpapirene til Oppland fylkeskommune framkommer det at partene i tiden mellom  oktober 2012 til august 2013 har utvekslet flere prosess-skriv som forberedelse til rettsaken. Den rettslige meklingen i juni 2013 førte ikke til enighet.

16. august ble det likevel inngått et forlik der Veidekke Entreprenør i hovedsak får dekket sine utgifter ved å ha deltatt i konkurransen. Erstatningsbeløpet er på 6 772 377 kroner.

- Veidekke Entreprenør var interessert i å få lagt saken bak oss og ønsker ikke å bruke tid og oppmerksomhet på uenigheter. Vi er derfor fornøyde med at det ble en konstruktiv dialog og løsning på denne saken, sier distrikstleder Gudmund Lien Bjørnstad i Veidekke Entreprenør Indre Østland i en kommentar til bygg.no.

Oppland fylkeskommune foreslår at utgiftene blir finansiert ved bruk av disposisjonsfondet. Fondet som er på 20 millioner kroner reduseres da med  tilsvarende beløp som erstatningssummen.