Klare med TEK 15-rapport

Fjern tiltaksmodellen og stram inn minstekrav til vinduer. Dette er noen av Rambølls forslag til nye energiregler.

Regjeringen har varslet at det i vil nye energikrav på passivhusnivå i 2015.

På oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBk) har Rambøll utredet hvordan målet om passivhusnivå kan nås. Rapporten vil bli presentert den 29. august, melder Lavenergiprogrammet.

Rambøll foreslår to alternative modeller til dagens byggtekniske forskrift (TEK 10) å oppfylle kravene til energieffektivitet.

Felles for begge er å fjerne energitiltaksmetoden, det vil si muligheten til å oppfylle krav til energieffektivitet gjennom å velge en serie enkelttiltak som oppfyller gitte krav.

I stedet mener Rambøll myndighetene bør basere krav på energirammemetoden, hvor byggets netto energibehov ikke skal være større enn en gitt ramme.

I den ene modellen, alternativ B, foreslår Rambøll å innføre levert energi som beregningspunkt for energirammene, korrigert for energivare.

– Det vil gi anledning til å få godskrevet energiforsyningsløsninger som fjernvarme, bioenergi og varmepumper med høy energidekning, skriver Rambøll i rapporten.

I alternativ B foreslår Rambøll også å innføre en maksimal ramme for bygningens varmetapstall for transmisjon (varmetap gjennom konstruksjonen) og infiltrasjon (varmetap gjennom luftlekkasjer), for å sikre robuste bygningskropper.

Alternativ A-modellen er ifølge Lavenergiprogrammet en enkel innstramming som i stor grad bygger på dagens forskrift, med netto energibehov som beregningspunkt for energirammene.

Rambøll anbefaler å beholde kravene til andelen fornybar energi i dette alternativet, men med noen forandringer i forhold til dagens forskrift.

Krav om 60 prosent andel fornybar energi ved netto varmebehov over 30.000 kWh, og krav om 25 prosent for bygg med varmebehov under dette.

For begge modellene mener Rambøll det er hensiktsmessig med noen minstekrav til komponenter for å sikre robuste og lønnsomme tiltak.

For alternativ A foreslår de å beholde TEK10-nivå for U-verdier på yttervegg, tak og gulv, mens disse i alternativ B erstattes av krav til varmetapstall. TEK10s minstekrav på 1,6 (W/m2K) for gjennomsnittlig U-verdi på vinduer/glass/dører bør skjerpes til 1,2 for begge alternativene, ifølge Rambøll.

– Dagens minstekrav ligger under det som i dag må anses som bransjestandard, poengterer de i rapporten.

Les mer om forslagene til TEK15 på Lavenergiprogrammets nettsider.