Leieforholdet kan ryke uten forsikring

Utleiebransjen er bekymret over nye tall som viser at mange unge dropper innboforsikring. I tillegg til å måtte betale dyre skader selv, risikerer de at leiekontrakten sies opp.

– Når undersøkelser viser at en tredjedel av unge mellom 18 og 29 år ikke har orden på forsikringene betyr det at mange risikerer å tape betydelige beløp. I tillegg kan de miste retten til fortsatt å få leie, uttaler Espen Tytlandsvik, daglig leder i Leiebolig Utleie AS i en pressemelding.

I kontraktene firmaet benytter ved utleie, pålegges leietakeren å sørge for at innboforsikring blir tegnet.

– Kostnadene som følger av en uforsikret skade, vil i mange tilfeller være nok til å velte leietakerens boligøkonomi. Men uavhengig av dette ville vedkommende også ha brutt avtalen de har inngått med utleieren, sier Tytlandsvik.

Han oppfordrer alle unge som skal inn på leiemarkedet i høst om å undersøke hva slags forsikringer de har og vil trenge, for å unngå å havne i en slik felle.

Mangler dekning

Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB Skadeforsikring er det mange i aldergruppen 18 til 29 år som dropper innboforsikringen. To av ti svarer at de ikke har tegnet slik forsikring, ytterligere én av ti svarer at de ikke vet.

– Om lag en tredjepart er i faresonen. Det gjelder nok særlig unge som nettopp har flyttet hjemmefra. De er ofte ikke klar over at de trenger egen forsikring, men tror de er dekket gjennom foreldre, huseier eller en kollektiv avtale, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Slike feil kan koste dyrt, og sette privatøkonomien i en etableringsfase i fare.

– Selv om du leier en liten leilighet, en hybel eller bor i kollektiv kommer verdiene dine fort opp i flere hundre tusen kroner. Ved innbrudd, brann eller vannskade kan mye av dette gå tapt. Uten gyldig forsikring må den enkelte bære slike tap selv, sier Dalsbø.

Kostbar felle

Han tror de færreste har regnet på hva det koster å erstatte møbler, en garderobe med vanlige klær, pentøy, sportsutstyr, laptop, ipad, mobiltelefon, stereoanlegg, hvitevarer, bøker og andre eiendeler.

– Mange unge havner i alvorlig knipe. Vi får ofte henvendelser fra personer som står ribbet tilbake etter et innbrudd eller har fått innbo ødelagt etter en vann- eller brannskade.

Utregninger fra DNB Skadeforsikring viser at snitterstatningene for unge mellom 18 og 33 år er på over 20000 kr for tyveri, nesten 75000 for brann og over 40000 for vannskader.

– De aller fleste får bruk for innboforsikringen i løpet av livet. Unge er like utsatt som andre aldersgrupper, men havner ofte i større økonomisk trøbbel uten forsikring fordi totaløkonomien deres er dårligere. Derfor bør de starte høsten med å sjekke at alle dekninger er i orden, sier Dalsbø.