Åpning av to unike Barentsfjøs

31. august åpnes to store nye driftsbygninger i Grunnfjord i Troms gjennom prosjektet Barentsfjøs, skriver Landbruksdepartementet.

Vang Gård og Bull Gård tar nå i bruk hvert sitt nye landbruksbygg i limtrekonstrusjon. Byggene har unik uforming og spennende arkitektur, der blant annet driftsbygning og leilighet er plassert i samme bygg.

Bull Gård Barentsfjøs er et prosjekt med en særskilt arkitektonisk løsning. Fjøset som nå er oppført er for ammeku og kjøttproduksjon. Bull Gård produserer egne merkevarer av Aberdeen Angus.

Vang Gård satser stort på geit. Den nye driftsbygningen, som ved åpningen skal være Norges største geitefjøs, skal ha melking med karusell, 24 geiteplasser og unik utforming.

 

Om Barentsfjøs
Barentsfjøs er et internasjonalt samarbeidsprosjekt for økt bruk av tre i moderne bygg. I tillegg til Fylkesmannen i Finnmark og Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, deltar universiteter i Russland, Finland, Ukraina og Norge i prosjektet. Barentsfjøs er utviklet hos Fylkesmannen i Finnmark ved senioringeniør Nedzad Zdralovic i samarbeid med russiske og franske arkitekter og konstruktører. Zdralovic har holdt innlegg om Barentsfjøs på en internasjonal trekongress i Moskva i desember 2012 og et internasjonalt symposium i Odessa juni 2013. Universitet i St. Petersburgs institutt for arkitektur og byggtekniske har brukt Barentsfjøs som eksempel til diplomeksamen.