Murkrangel blomstrer i Bergen tross planteforsøk

Etter at nabo Signy Tveit hadde klaget over muren, fikk hun løfter om at den snart skulle bli grønn og fin. Men bergenseren må nok vente en stund på det, skriver Bergens Tidende på sine nettsider.

- Jeg fikk sjokk da jeg så de små museplantene. Det kommer til å ta mange år før de vokser til, sier Signy Tveit og nikker mot noen små, grønne tuster.

De rager rundt 40 centimeter over bakken langs den nedre kanten av steinmuren, som kan minne om en dårlig tanngard med snus. En ugressbusk rett foran strekker seg flere ganger høyere enn de nye plantene.

Pøste på med jord

Da Bergens Tidende skrev om muren i mai, lovet utbygger Jarle Sørås i Sørås Invest AS at muren skulle beplantes.

- Det er meningen at den skal bli grønn etter hvert, svarte Sørås. BT har snakket med ham nå også, men Sørås ønsker ikke å kommentere saken.

Etter at plantene kom for noen dager siden, vet ikke Signy Anna Tveit hva hun skal tro.

- Hva skal jeg gjøre, sier hun og sukker. - For meg er dette fortsatt en steinrøys som forringer eiendommen min kraftig, sier Tveit som har bodd i Litleåsvegen på Nyborg i Åsane siden 1966.

Furuskog før

I skråningen på den andre siden av veien var det furu- og bjørkeskog før Sørås Invest bygget leiligheter her. Etter at lass på lass med stein kom kjørende i fjor, fikk Tveit det første sjokket, for muren ble rett og slett stygg, mente hun. Det synes også noen av naboene som har kjøpt seg inn i leilighetskomplekset.

- Jeg vet ikke hvilke planer han har med muren, har ikke snakket med ham på mange uker, sier Tveit der hun rusler rundt i den velholdte hagen sin med sommerblomster, nyklippet plen og gamle rododendronbusker.

10 meter høy

Tveit må nok belage seg på at det vil se skrint ut i skråningen over veien de første par årene, men så blir det fart i sakene, ifølge gartner Thor Henning Hjorth ved Hageland Fantoft.

- Klatrehortensiaen tar det litt rolig de første par sesongene, men så vokser den fortere og mer utover for hvert år jo større den blir. Gjerne en god meter pr. sesong under ideelle forhold med lys, godt med fuktighet, dyp jord å stå i og gjødsel, sier Hjorth.

Klatrehortensiaen kan bli 10 meter høy og 2,5 til 5 meter bred, og de tåler vinteren godt.