Statoil vil bygge landemerke i næringspark

Statoil lyser ut arkitektkonkurranse for nytt konsernhovedkontor i Forus næringspark utenfor Stavanger.

- Det er viktig at Statoil blir synlig på Forus og at det er med på å skape entusiasme internt og blant folk i regionen, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for norsk sokkel og plassjef for Stavanger i Statoil til Stavanger Aftenblad.

Arkitektfirmaer som er interesserte i å være med på utformingen av Statoils nye signalbygg på Forus har frist på å søke innen 9. september.

Ifølge Michelsen skal selskapet gjennom en prekvalifisering før man bestemmer seg for fem arkitektfirmaer som de skal jobbe videre med i 2014 før de tar et endelig konseptvalg i 2015.

Les Byggeindustriens papirartikkel om Statoil og Forus her.

Ferdig i 2018

- Vi regner med byggestart i 2016, og at bygget kan stå klart i 2018. Det passer godt med det behovet vi har for utfasing av våre andre bygg, sier Michelsen til Aftenbladet.

Det var i fjor høst at Statoil annonserte at de planlegger å bygge et helt nytt bygg på Forus Vest med plass til 3500 ansatte.

I Stavanger har lokalpolitikere som Venstres Per A. Thorbjørnsen engasjert seg i saken etter at Statoil flyttet inn i et helt nytt signalbygg på Fornebu utenfor Oslo. Politikerne frykter at oljeselskapet planlegger å flytte aktiviteter fra Stavanger til Oslo.

Michelsen er klar på at et nytt bygg på Forus vil både bedre og styrke selskapets posisjon i Stavanger.

- I dag sitter vi i mange forskjellige bygg både på Forus øst og Forus vest. Med dette nye bygget får vi samlet Statoils aktiviteter og det betyr at det blir bedre samhandling innenfor organisasjonen, sier Michelsen.

Han sier at selskapet ikke på dette tidspunktet ikke vet nøyaktig hvor mye selskapet kommer til å investere i det nye bygget.

- Men det blir en betydelig investering, sier Michelsen.

Det nye bygget skal ligge i Svanholmen-området på Forus Vest, der Statoil allerede har et kontorbygg. Dette er i nærheten av der både Aibel, Eni, GDF Suez og OLF har sine kontorer.

Grønnere Forus

Statoil-tomten ligger i Forus Næringspark som er Norges kanskje viktigste næringsklynge med 3000 bedrifter og nesten 40.000 ansatte. Danske arkitekter har i flere måneder arbeidet med en visjon som skal forvandle asfaltjungelen på Forus til et attraktivt byområde med parker, kanaler, inntil 100.000 arbeidsplasser og 60.000 nye boliger.

I sin invitasjon til arkitektene understreker Statoil at den planlagte utbyggingen skal tilpasses «en rekke nye tiltak i regionen knyttet til kollektiv transport, parkering, veier og annen infrastruktur».

I tillegg til det nye bygget, vil selskapet også oppgradere sitt info- og besøkssenter og det som er hovedbygget i dag. De to byggene vil ligger på hver sin side av den nye kollektivaksen som planlegges på Forus.

Michelsen legger til at det er for tidlig å si noe om hvor mye bygget kommer til å koste eller hvordan det skal se ut.