Nå sitter pengene løst

Det stunder mot valg, og nå kommer lovnader om mer penger til alt. Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at Arbeiderpartiet nå plutselig har funnet penger til vedlikehold. Arbeiderpartiet lover 20 milliarder kroner til rehabilitering av 1.000 skolebygg i løpet av de neste fem årene dersom de får fortsette i regjering etter valget.

Men hvorfor i all verden har det ikke vært mulig å komme med noen av disse pengene før valgkampen. Etter mange år i regjering burde Stoltenberg & Co hatt rikelig med muligheter til å stanse forfallet på skoler, på sykehus og alt det andre staten eier.

Tidligere har man sagt at på grunn av ansvarlighet når det gjelder pengebruk, så måtte man styre med hard hånd. Skjønt staten har vel aldri forbrukt mer penger noen gang enn under den nåværende regjering. Men å bruke nok penger til vedlikehold og til infrastruktur har vært særdeles vanskelig.

Dette er ikke troverdig politikk – og dette gjør selvsagt at politikerne kommer i vanry.

I dag lover helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover 16.000 nye årsverk og kompetanseheving for 28.000 ansatte i omsorgstjenesten de neste sju årene. I en ny plan på 18 punkter legger Arbeiderpartiet fram hvordan de vil løfte eldreomsorgen fram mot 2020.

Strategien inneholder også nye løfter om opprusting av sykehjemsplasser.Det har vært mye bråk rundt løftet regjeringen ga i 2008 om å sørge for 12.000 nye sykehjemsplasser innen 2015. Senest i Dagsrevyen tirsdag ble Støre kjørt på om løftet skulle forstås som 12.000 flere plasser på toppen av de eksisterende eller ikke.

– Løftet har alltid inkludert både bygging av nye plasser og rehabilitering av gamle, og vi er på god vei til å fullføre dette målet. Fra 2015 vil vi sette nye mål for fortsatt opprusting av sykehjem og omsorgsplasser basert på hva kommunene da har behov for, sier Støre.

Ansvarsfraskrivelse og løftebrudd sier vi til dette.