Ap avviser økt toll på frukt

Arbeiderpartiet avviser regjeringspartner Senterpartiets ønsker om økte tollsatser på norsk frukt.

Et dårlig forslag, mener Torgeir Micaelsen (Ap), som leder Stortingets finanskomité. Han sier det økte fruktsalget er positivt og at fruktproduksjonen i Norge har holdt seg stabil siden 2005.

– Norsk produksjon av jordbær og bringebær har økt, men forbruket har økt mye mer. Det er forbruket som har økt betydelig og som er årsak til økt import, og ikke vesentlig reduksjon i salget av norske produkter, sier Micaelsen til NTB.

– Forslaget om økt toll på frukt vil ikke få tilslutning fra Arbeiderpartiet, understreker han.

– Matvalg
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å øke tollsatsene på frukt dersom dette må til for å redde en synkende norsk produksjon og sier at årets valg er et matvalg.

Vedum påpeker at den norske andelen, for eksempel av epler, jordbær og bringebær, nesten er halvert i norske butikker, selv om forbruket har gått kraftig opp, melder VG.

– Jeg tror det norske folk vil være med på å betale litt mer for frukt, slik at norsk frukt ikke forsvinner. Jeg er villig til å øke tollen på for eksempel epler, som fra mai til desember ligger på 4,83 kroner kiloen, til 7 kroner, sier han.

Frykter Høyre
Vedum sier Senterpartiet ofte har større ambisjoner på vegne av bønder og fruktdyrkere enn Arbeiderpartiet, men at de er enige om dagens landbrukspolitikk.

– Min frykt er ikke Ap, men Høyre som har sagt de skal kutte 1,5 milliarder i landbruksstøtte og i tillegg redusere tollsatsene på import av mat. Det fører til at dette valget blir et spørsmål om vi skal beholde norsk produksjon av frukt og grønt i fremtiden, sier landbruksministeren til NTB.

Han er ikke redd for at en økning i tollsatsene skal medføre sanksjoner fra EU, som de truet med da tollen på ost og fisk ble satt opp i fjor. I stedet mener han spørsmålet er om norske forbrukere skal ha belgiske eller norske jordbær om fem år. (©NTB)