Sp vil redusere formuesskatten med 5 milliarder

Senterpartiet vil tredoble bunnfradraget slik at 500.000 nordmenn slipper å betale formuesskatt hvis partiet blir sittende ved kongens bord etter valget.

Det tilsvarer skattefritak på 5 milliarder kroner, skriver Nationen.

– Regjeringen har hevet bunnfradraget jevnt og trutt siden 2005, fra 150.000 til 870.000 kroner i dag. Det er en vei vi ønsker å fortsette på. Vår ambisjon i første omgang er å heve nivået til 2,5 millioner kroner, sier Sp-nestleder Ola Borten Moe.

Med partiets forslag må bare rundt 100.000 nordmenn betale den omstridte skatten, ifølge Borten Moe. Effekten vil merkes mest i Oslo, men også rundt om i landet.

– De fleste som får skattelette, er privatpersoner, men også svært mange selvstendig næringsdrivende. Skatteletten vil være større for selvstendig næringsdrivende enn for privatpersoner. Det legger til rette for investering i næringsliv, arbeidsplasser og verdiskaping, sier han.

Skattekuttet skal, etter Sps ønske, tas igjen ved å øke en såkalt aktivitetsskatt på finansielle tjenester, i tråd med et forslag fra finanskriseutvalget i 2011. Partiet går til valg på skattlegging av finansnæringen, noe regjeringen per i dag ikke har avklart. (©NTB)