Stor oljemesse for de mange små

Et vell av oljetekniske dingser, menn i dress og litt avventende stemning preger den første ONS Norway-messen.

Fakta om ONS

* Offshore Northern Seas er et internasjonalt arrangement som avholdes annenhvert år siden 1974 i Stavanger, med utstillinger, konferanse og festival.

* Verdens nest største utstilling og konferanse for energisektoren, med nesten 60.000 besøkende rekordåret 2012.

* Arrangeres av stiftelsen ONS, som ble stiftet av Stavanger kommune, Statoil, Stavanger Forum og Norsk Petroleumsforening.

* I 2013 arrangeres ONS Norway for første gang, i perioden 19. – 21. august, en messe rettet mot de mindre aktørene på norsk sokkel.

* Rundt 300 aktører fra utdanning og leverandørindustrien presenterer seg på et utstillingsområde på 6.000 kvadratmeter.

Mandag åpnet ONS Norway med rundt 300 stands og 4.700 besøkende. Her får blant annet detaljleverandørene til petroleumsbransjen vise fram sine egenerklærte genistreker. Samtidig arrangeres en konferanse som skal gi leverandørindustrien oversikt over kontrakter og muligheter på sokkelen i årene som kommer.

– Hensikten med denne messen er å være en arena der vi små får møte de store, sier daglig leder Svein Kristiansen i Smed til NTB.

Han leverer detaljprodukter til oljebransjen. Mens Statoil og de andre oljegigantene dominerer folks inntrykk av bransjen, er det ifølge ham enda flere som sysselsettes av skogen av underleverandører. Selv om oljeselskapene gir utenlandske verft oppgaven med å produsere blant annet rigger, velger de ofte norske leverandører av deler:

– Vår fordel i Norge er at vi kjenner Nordsjøen, vi vet hva som skal til for at delene vi produserer skal vare i 50 år i disse farvannene. Utfordringene for oss er å få innpass hos de store aktørene og fortelle dem hva vi kan, hvor vi er best.

Mange av selskapene NTB har snakket med på messen er der for å orientere seg og markere en tilstedeværelse, i tillegg til å møte nåværende og potensielle kunder. Planen er å arrangere ONS Norway annethvert år, de årene den internasjonale ONS ikke står på plakaten.