Oljeministeren tror ikke på ny oljerapport

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) avviser ferske påstander om at verdens fattigste ikke trenger norsk olje.

Kirkens Nødhjelp og Framtiden i våre hender har igjen meldt seg på i debatten om norsk oljeframtid og mener myndighetene bevisst villeder når det hevdes at norsk olje er bra for verdens fattige. En ny rapport Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget for de to organisasjonene, viser at dersom Norge reduserer oljeproduksjonen, vil dette ikke ha noe å si for energitilgangen i fattige land. Årsaken er at kun en svært liten andel av norsk produksjon selges til disse landene og at selv betydelige kutt i norsk produksjon ikke vil bety mye for energiprisene.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener imidlertid at SSBs konklusjoner er helt feil.

– Dette resonnementet er sammenlignbart med at vi hadde fått en sunnere verdensbefolkning dersom vi hadde produsert mindre mat i Norge, sier Borten Moe til Aftenbladet.

– Jeg synes det de kommer fram til er veldig rart, og jeg tror ikke denne rapporten kommer til å endre verken norsk virkelighet eller global virkelighet. Jeg er opptatt av at vi skal gjøre de tingene som virker, og det å redusere produksjonen av olje og gass i Norge er ikke en av dem, sier Borten Moe.

Miljøuenighet
Også Fremskrittspartiet mener rapporten har bommet.

– Jeg mener de tar feil, de tar ikke hensyn til at energimarkedet er globalt. Norge er del av prissettingen globalt. Jo mindre energi du tilfører markedet, jo høyere vil prisen bli. Og de med minst betalingsevne vil først falle ut av markedet. Så indirekte vil en nedgang i norsk produksjon påvirke de fattigste landene, sier energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NTB.

Et annet argument myndighetene har brukt for norsk oljeproduksjon, er at den er renere enn for eksempel bruk av kull, som er alternativet som brukes oftest. Men ifølge den nye rapporten vil heller ikke miljøet lide selv om norsk oljeutvinning reduseres. Solvik-Olsen har med seg energipolitisk talskvinne Eirin Sund (Ap) i motstanden mot dette:

– Dette er påstander de har kommet med før. Jeg baserer mine synspunkter på Det internasjonale energibyrået, som har påpekt at vi vil måtte ha fossilt brensel i mange tiår framover. Med utgangspunkt i faktorer som helse, miljø og sikkerhet har de anbefalt norsk utvinning. Hvis vi skrur igjen kranen til våre kunder i det europeiske markedet, vil de finne dårligere alternativer for miljøet, sier Sund.

Tam debatt
De energipolitiske talspersonene for landets tre største partier møttes tirsdag til debatt på den første nasjonale ONS-messen for petroleumsnæringen. I tillegg til Sund og Solvik-Olsen stilte Siri Meling (H) i panelet for å snakke om framtiden for norsk oljeutvinning, en samtale der alle var så enige at debattleder Toril Våland fra NRK utbrøt:

– Jeg skjønner ikke hvorfor disse ikke skal i regjering sammen.

Etter å ha slått fast at alle tre støtter videre norsk olje- og gassproduksjon, parallelt med forskning på og utvikling av fornybar energi, avsluttet politikerne med å bedyre at de ser på klimaendringene som utfordring nummer én for framtiden.