Alvorlig om ikke Skog 22 kommer i gang

Tre- og skogindustrien frykter for konsekvensene om ikke Skog 22-intensjonene i næringsmeldingen følges opp.

Skog- og treindustrien står i knestående og tirsdag ble det andre krisemøtet på under en uke avholdt.

– Alle partene er krystallklare på at Skog 22 må følges opp. Krisen er akutt og det haster med å få på plass en strategi som kan få ut i det potensialet som finnes i trematerialet som ressurs, sier administrerende direktør Heidi Kielland i Treindustrien, som hadde samlet toppene i LO, Fellesforbundet, Nordskog, Skogeierforbundet, Treforedlingsindustrien, Norsk Industri og Norsk Bioenergiforening rundt bordet.

– Det er en tung og bredt sammensatt gruppe som er blitt enige om å fronte et felles budskap på tvers i verdikjeden, sier Heidi Kielland.

Satsingen de mener må plass, Skog 22, skal ifølge regjeringen danne grunnlag for en sterk forsknings- og utviklingsinnsats og demonstrasjonsaktivitet innenfor skog- og treindustrien.

Målet er å realisere verdiskapingspotensialet i trevirket som ressurs i overgangen fra oljebaserte til biobaserte produkter.

Men under en måned før valget, er næringsmeldingen til regjeringen fortsatt ikke behandlet i Stortinget.

– Skjer det ikke noe nå, vil den politiske usikkerheten som trolig vil følge etter valget, skape ytterligere uro for næringen, sier Kielland.

– Dere har dårlig tid, hva gjør dere for å få fortgang i prosessen?

– Dialogen med de politiske miljøene pågår, og vi vil fortsette arbeidet med full styrke, lover Kielland.

– Hva ønsker dere å oppnå med Skog 22?

– Vi må få på plass en strategi som sikrer verdiskaping innenfor næringen.  Med den konkurransen vi ser fra blant annet Sverige, der konkurransebetingelsene er langt bedre enn i Norge, er det ikke tvil om at vi er svært truet, sier Kielland.

– Hvis strategiprogrammet ikke kommer på plass før valget, hva er konsekvensene?

– Vi frykter at vi vil se en massiv nedleggelse av norsk skog- og treindustri om ikke noe gjøres umiddelbart. 200 arbeidsplasser forsvant da cellulosefabrikken Södra Cell på Tofte nylig ble lagt ned, og ringvirkningene kan bli alvorlige for hele verdikjeden, sier Kielland vel vitende om at hver fjerde tømmerstokk som ble hugget i Norge gikk til fabrikken på Tofte.

– Treindustrien står alene for 70 prosent av inntektene til skogeierne, og hvis ikke treindustrien har grunnlag for å drive videre, så er det heller ikke grunnlag for å realisere de verdiene som ligger i skogen, sier Kielland.