Optimera miljøsertifiserer all proff-trelast

Optimera går nå i gang med miljøsertifisering på all trelast og plateprodukter rettet mot proffkunder over hele landet.

Først ut er logistikklagrene i Oslo og Trondheim.

Norske kunder er storforbrukere av tre som byggemateriale. Men bruk av tre er ikke uproblematisk. Uetisk skogdrift fører til avskoging, utrydding av tresorter blant annet i regnskog og negative konsekvenser for dyreliv og lokalbefolkning.

Gjør det enklere
– Vi vil gjøre det enkelt å bygge bærekraftig. Proffkundene skal kunne plukke fritt fra hyllene våre og være trygge på at de kan ha ren samvittighet og følge krav fra sine oppdragsgivere, sier Pål Erichsen som er kategorisjef for trelast og plater i Optimera.

Breeam Nor er et helhetlig system for miljøklassifisering av eksisterende bygg og nybygg. Det er frivillig å følge ordningen, men både byggebransjen selv og byggherrer krever stadig oftere dokumenterbare, miljøvennlige byggematerialer.

– De som vet hva de skal se etter, kan i dag finne en del bærekraftige produkter i mange byggevarehus. Produktene er merket FSC eller PEFC. Utfordringen er at du kanskje trenger trelast eller plateprodukter fra nabohylla som imidlertid ikke er miljømerket. Alternativet blir da ofte å sende spesialbestilling eller oppsøke andre byggevarehus. Slik kan det ikke være. Det blir for tidkrevende, fremholder Erichsen.

Miljøvennlig trelast og plater er langt fra noe nytt fra Optimera. Selskapet har lenge hatt et bredt tilbud av PEFC- og FSC-sertifiserte produkter, og følger i mange tilfeller et enda strengere internt innkjøpsregelverk. Optimera ønsker at proffkundene skal kunne ta det som en selvfølge at all trelasten de kjøper er bærekraftig både når det gjelder natur og kultur samt sosialt og økonomisk i forhold til lokalbefolkningen, heter det i pressemeldingen fra Optimera.

70 prosent andel
Sertifiseringsorganet FC Global Service har vært på besøk og godkjent logistikklagrene i Oslo og Trondheim som 70 prosent PEFC Certified og PSC Mix 70 prosent. Dette innebærer at 70 prosent eller mer er sertifisert som er i henhold til Breeam Nor-kravene fra Norwegian Green Building Council. Når andelen ikke er 100 prosent, skyldes dette at særlig utenlandske leverandører ikke sertifiserer produktene sine uten at det nødvendigvis betyr at produktene ikke er bærekraftige.

– Vi sertifiserer ikke hele virksomheten samtidig av den enkle grunn at vi sliter med å skaffe nok sertifisert råstoff. Men dette jobber vi aktivt med overfor leverandørene, opplyser Erichsen.

I tillegg til logistikklagrene i Oslo og Trondheim, skal Bergen og Sandnes sertifiseres i 2013 og øvrige logistikklagre i løpet av 2014.

Godkjenner 70 prosent
Et bygg får Breeam Nor-poeng når 70 prosent av trelasten kommer fra sertifisert skog. Norwegian Green Building Council (NGBC) anerkjenner dermed en kvalitetsstandard som hele verdikjeden i treindustrien har lagt til grunn og har rutiner for å dokumentere.

– Vi er en garantist for god kvalitet, kommenterer daglig leder Sverre Tiltnes i NGBC.

Breeam Nor definerer hva som er bærekraftig god totalkvalitet. Alle krav i miljøklassifiseringen er tydelig spesifisert. Bygget får poeng dersom det overgår gjeldende forskrifter på ulike områder. Jo flere poeng, desto mer bærekraftig og desto flere poeng får bygget i Breeam Nor-sertifikatet.

– Helst ville vi stille krav om 100 prosent av trelasten i et bygg skulle komme fra skog som er sertifisert som bærekraftig. Dette er utfordrende fordi mange land, inkludert Sverige, ikke har prioritert å sertifisere skogen sin, sier Tiltnes.

Gir poeng
– Trelastbransjen opererer derfor med en standard på 70 prosent. Andre prosentandeler har vært fremme, men 70 prosent er en standard som hele verdikjeden har rutiner for å dokumentere. Vi ønsker nå å presisere tydelig at 70 prosent sertifisert trelast i et bygg anses som fremragende kvalitet som gir Breeam Nor-poeng, fremholder han.

Optimera er et eksempel på byggevareselskap som Tiltnes fremhever at gjør en god jobb med å bistå entreprenører og rådgivere i gode valg av bærekraftige produkter.

– Anleggsledere skal ta mange beslutninger hvor trelast bare utgjør en del. Det er avgjørende for dem å motta god veiledning og dokumentasjon for å gjøre de riktige valgene, sier Tiltnes.

Optimera er Norges største aktør innen salg og distribusjon av byggevarer, trelast og interiør med 140 utsalgssteder, 2000 ansatte og nærmere 7 milliarder i omsetning.

Norwegian Green Building Council er en medlemseid forening som ble etablert for å ta Breeam til Norge. Breeam er en metode for klassifisering av bærekraftige bygg som markedet selv har tatt initiativ til. Breeam Nor er en norsk tilpasning av denne metoden. Foreningen har 212 medlemmer inkludert byggeiere, arkitekter, ingeniører og leietakere.

Les også:
Neumann sikrer bærekraftig skogbruk