Peab tapte 300 millioner i Norge i fjor

Peab AS fikk et driftsresultat på minus 309 millioner kroner i fjor, og et resultat før skatt på minus 305 millioner kroner.

Disse tallene kom på toppen av tap på rundt 150 millioner kroner året før, og et minus på rundt 30 millioner kroner i 2010.

Selskapet presenterer ikke egne tall for Norge i sine kvartalsrapporter, men må hvert år rapportere inn tall for Peab AS til Brønnøysund registrene. Disse tallene gjelder bare for byggvirksomheten i Norge, mens Anlegg og Industri ikke er en del av disse regnskapstallene

Peab hadde en omsetning på 1,7 milliarder kroner i Norge i fjor.

- Da jeg begynte i 2011 var oppgaven min å bygge opp et nytt omdømme, ta markedsandeler og skape vekst i den norske virksomheten. Peab har hatt utfordringer i mange år, men vi har nå ryddet unna det meste. Det har vært en tung jobb, men jeg har hatt styrets fulle tillit til å omstille virksomheten, bygge et helt nytt fundament og rydde unna de utfordringene vi var inne i, forteller Petter Moe til Byggeindustrien.

Han forteller at de store minusene i 2011 og 2012 i hovedsak skyldes flere store kontrakter som ble inngått i 2010. – Disse har belastet oss kraftig i 2011 og 2012, sier Moe. Den norske Peab-sjefen forteller at det dreier seg om en liten håndfull prosjekter i Oslo-området, og at selskapet begynner å se resultatene av dette arbeidet nå.

- Første halvår viser at vi er på god vei, men så velger konsernet å skifte struktur og bli mer direkte. De gjennomfører de samme endringene i alle landene. Det har delvis kommet inn en ny konsernledelse, som vil rydde opp og sette ny kurs. Da blir historien fort glemt, sier Moe.

- Får du en rolle i Peab fremover?

- De tar bort hele mitt nivå i hele konsernet. Det innebærer at de tar bort landsdimensjonen i Norge og Finland, hvilket jeg ikke tror jeg ikke er den beste løsningen for den norske virksomheten. Vi startet en retningsendring for to og et halvt år siden, og slike jobber tar tid. Man bør ha et tre- til femårsperspektiv, og jeg kommuniserte tidlig til styret at jeg jobbet mot 2014 og 2015, svarer han.

Moe sier han nå skal ta seg litt tid til å tenke og vurdere de mulighetene som måtte dukke opp. – Jeg er jo entreprenør, så det er ikke unaturlig at det blir noe der, avslutter han.

Hele Peab-konsernet fikk et negativt driftsresultat på 478 millioner svenske kroner i første halvår, mens resultatet i tilsvarende periode i fjor var pluss 217 millioner kroner. En forverring på nesten 700 millioner svenske kroner.

- Vi gjennomfører nå en gjennomgripende omorganisering av forretningsområdet Bygg. Målsetningen er å skape en regional og mer lokal organisasjon med fokus på kunder, medarbeiderutvikling og effektiv produksjon, sier Peabs konsernsjef Jesper Göransson i en pressemelding.