Høyre tror kommunale videregående skoler kan sikre rekruttering

Finansbyråd i Oslo og stortingskandidat for Høyre, Kristin Vinje, mener kommunale videregående skoler skreddersydd lokale behov, kan styrke rekrutteringen til yrkesfagene.

Lørdag besøkte Vinje Hammerfest sammen med Høyres Finnmark-kandidat Frank Bakke Jensen.

Der mener de en kommunal videregående skole, etter modell fra Båtsfjord der løsningen er testet ut, kan være en gunstig utdanningsvei å gå for både ungdommene og lokalsamfunnet i byen. 

- Jeg tror det kan være en god ide å la Hammerfest kommune få opprette en egen videregående skole, slik at de kan tilby barn og unge et sammenhengende skoleløp helt frem til de blir russ. Dersom dette skoletilbudet i tillegg utvikles i samråd med miljøet på Melkøya, kan det gagne både elevene og næringslivet, i tillegg til å gi hele lokalsamfunnet et løft, sier Vinje til Byggeindustrien. 

Vinje, som selv har en doktorgrad i petrokjemi, mener et samspill mellom lokalt fagbehov og utdanning, kan bidra til å løfte yrkesfagene.

- Vi bør alltid se og utvikle skolen i sammenheng med lokalsamfunnet. Slik blir kvaliteten på tilbudet bedre og læringsutbyttet for elevene større. I Oslo kommune har vi gode erfaringer med å drive videregående skoler, og selv om hovedstaden har en litt spesiell rolle som både kommune og fylke, er prinsippet det samme, mener hun.

- Vi trenger å sikre rekrutteringen til yrkesfag, og gjennom bransjenærhet kan vi sørge for at flere ungdommer fullfører og består opplæringen med en kompetanse som møter arbeidslivets faktiske behov, sier Vinje.

Kommunal videregående skole ble prøvd ut i Båtsfjord kommune i Finnmark i 2003 - 2009. Ifølge en rapport som ble skrevet i etterkant, ble frafallet - som tidligere hadde ligget over landssnittet - redusert.

Rapporten konkluderte også at med Båtsfjord-forsøket utløste lokalsamfunnsgevinster på flere måter.

Større deler av hele ungdomsårskullene var representert i båtsfjordsamfunnet og bidro til å holde både elever og deres foreldre boende i fraflyttingskommunen.

Lokalt næringsliv fikk tilgang til både deltidsarbeidskraft og utsikter til kvalifisert arbeidskraft på lengre sikt.

Men fra fylkeskommunalt hold ble det samtidig hevdet at forsøket svekket økonomien i utdanningsbudsjettet, og de pekte på at Båtsfjord kommune hadde gode økonomiske betingelser for å gi et videregående skoletilbud.