Hårfint da Solberg og Skogen Lund åpnet ny yrkesskole

Mandag åpnet dørene på Kuben yrkesarena. Den flunkende nye kopperkuben på Økern huser både videregående skole, fagskole, lærlingsenter for byggfag og et kurs- og teknologisenter. Norges to kanskje mektigste damer har høye håp om at dette vil gi rekrutteringen til bygg og anlegg et løft.

– Da erklærer vi Kuben yrkesarena for åpnet, sa Høyre-leder Erna Solberg og NHO-direktør Kristin Skogen Lund i kor foran et lite tusentalls ferske elever ved Norges dyreste skole.

Den 42.000 kvadratmeter store yrkesarenaen på Økern i Oslo er dimensjonert for 260 ansatte og 2.000 elever, og har en prislapp på nesten to milliarder kroner. I en tid hvor rekrutteringen til håndverkeryrker blant norsk ungdom går ned, håper både politikerne og næringen selv på et løft gjennom bedre og mer attraktive undervisningstilbud.

Mandag åpnet håpet for økt rekruttering i hovedstaden, til brask og bram.

Se bildeserie her.

Kampen Janitsjar satte tonen, og Nysirkus Bjerke stod for underholdningen. Til den faktiske åpningen hadde både byrådsleder i Oslo kommune, Stian Berger Røsland, NHO-direktør Kristin Skogen Lund, og Høyre-leder Erna Solberg stilt opp for å støtte opp om den viktige rekrutteringen av nye håndverkere.

– Det er en gang slik, at ikke alle kan bli politikere. Noen må jo gjøre gagns arbeid også, sa Solberg fra scenen.

– Samfunnet er avhengig av at noen tar yrkesutdanning, men i Norge har vi ikke tilstrekkelig mange som gjør nettopp dette. Å bygge denne høyborgen, Kuben, er en hyllest til hvor viktig yrkesutdanningen er, sa hun.

Sammen med NHO-direktør Kristin Skogen Lund, klippet Solberg over «snoren» som frisørstudentene ved Kuben hadde forberedt.

Les mer om Kuben yrkesarena her.

Regjeringsoppgave

Selv om ikke alle tallene for rekruttering til bygg og anlegg er en kilde til fortvilelse, er både Solberg og Lund helt klare i sin tale om at Norge trenger flere håndverkere.

– Det er veldig viktig at flere norske ungdommer søker seg til bygg og anlegg. Hvis vi bare satser på utenlandsk arbeidskraft, vil det svekke produktiviteten på norske byggeplasser, sier Solberg til Byggeindustrien.

– Å stimulere til økt rekruttering til bygg og anlegg er selvfølgelig en regjeringsoppgave, men det er også en bransjeoppgave. De som driver med dette selv, må bidra til den positive utviklingen, fortsetter Solberg.

Kuben

Både Solberg, Lund og byrådsleder Røsland, som i 2009 la ned grunnsteinen i skolen, tror Kuben vil bidra til å både heve statusen og tilgjengeligheten til yrkesfag i hovedstaden.

Slik ser Kuben yrkesarena ut.

Dette er Kuben videregående skole:

Ca. 1.300 elever og 200 lærere høsten 2013.

Vekslingsløp, fra vg1 Bygg- og anleggsteknikk og vg2 Lette kjøretøy.

Yrkes- og studiekompetanse (tidligere TAF) innen byggfag og helsefag, med mulighet for både fagbrev og studiekompetanse med realfagsfordypning.

Studiespesialisering med teknologi og innovasjon (forskerlinja).

Dette er Fagskolen i Oslo:

Ca. 520 studenter.

31 lærere, pluss eksterne lærere og forelesere fra andre læresteder og bransjer.

Tilbyr tekniske fag og helsefag, både på heltid og på deltid.

Korte, yrkesrettede utdanninger som bygger på fag- og svennebrev, autorisasjon eller minst fem års praksis.