Jessheim Park

Jessheim Park

Sted: Jessheim, Akershus

Prosjekttype: Blokkleiligheter

BRA: Ca 12.000 kvm (bt 1, 2 og 3)

Byggherre: Jessheim Stadion Bolig

Totalentreprenør: Agathon Borgen

Kontraktssum inkl mva:
Ca 280 millioner kroner

Arkitekt: Arconsult Ove Bøe

LARK: Øvre Romerike Prosjektering

Rådgivere: RIV (rør): Raad - RIV (sprinkler): Sprinklerservice - RIB: Pentacon - RIGeo: Multiconsult - RIBR: Egil Berge - RIAku: Berg Knudsen

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Nordby Maskin - Opp-
måling (stikk): Geoplan Øst - Rør-
legger: Ing. Øyvind Pedersen - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Gardermoen Elektro - Heis: Kone - Taktekking: NorTekk - Listing, dørinn-
setting (BT1-3): Bygg Aksess - Stål- og gipsarbeider (BT1) Akershus Byggmesterforretning - Stål- og gipsmontasje (BT2-3): Bygg Aksess - Stillas (inkl. tak-over-tak): Vetlesen Stillas - Betongarbeider (plattendek-
ker, vegger og balkonger): Con-Form Oslo - Mur- og flisarbeider: Mjøndalen Mur & Puss - Utvendig pussarbeider: ABC Pussteknikk - Kjøkken og baderom: Sigdal kjøkkensenter - Parkett- og gulvlister: Bo Andren - Vinduer: Lian - Dører: Sentrum Bygg - Byggevarer: Maxbo - Blikkenslager-
arbeider: RS Blikk og Miljømontasje - Malerarbeider (BT1): Malermester Buer - Malerarbeider (BT 2 og 3): Malerservice Norge - Branntetting/ isolering: Firesafe - Rekkverk og alufasader - Sagstuen - Lås og beslag: Møller Undall - Systemhimling: Modulvegger - Garasjeport: Crawford - Gulvavretting: Gjøvik Gulvavretting - Bunnplater: Stenseth & RS Entreprenør

På gamle Jessheim stadion, der idrettslaget Ullensaker/Kisa rådet grunnen i 76 år, bygges nå en helt ny bydel med inntil 250 boliger.

Boligprosjektet Jessheim Park ligger i tilknytning til et etablert boligområde som består av leiligheter og eneboliger fra 1950- og 60-tallet. Det er kort vei til sentrum, men samtidig tett opptil friområder, idrettsanlegg og turområder.

Agathon Borgen er totalentreprenør for prosjektet, som i første omgang består av tre byggetrinn på tilsammen 112 leiligheter.

Planen er at det i løpet av de nærmeste 4-5 årene skal bygges totalt cirka 200-250 leiligheter på området, fordelt på syv bygninger.

–  Vi jobber for å bygge og utvikle feltet kontinuerlig. Det er imidlertid en del ting som skal på plass i forhold til rekkefølge-
bestemmelsen, blant annet må det bygges en ny rundkjøring før vi kan gå i gang med de neste byggetrinnene, sier daglig leder Roger Marthinussen i Jessheim Stadion Bolig AS.

Selskapet eies av Backe Prosjekt, Løvenskiold Eiendom, Mallin Eiendom og en privat investor.

Flytter fra enebolig
Utbyggeren har hatt både barnefamilier og «godt voksne» som flytter fra enebolig i tankene for disse boligene. Så langt er det sistnevnte som har vist størst interesse for leilighetene i Jessheim Park.

– Kjøperne er hovedsakelig godt etablerte par i alderen 40-60 år, fra Øvre og Nedre Romerike. I tillegg har vi noen utenbys kjøpere som ønsker å komme nærmere barn og barnebarn som har etablert seg på Jessheim, sier megler Glenn Pettersen i DNB Eiendom.

Han kan fortelle om god interesse for leilighetene. I byggetrinn 1 er kun én leilighet usolgt, mens i trinn to og tre er cirka 85 prosent av boligene solgt. 

Regulert til bolig og næring
Hele tomten er på ca 20 mål. På den delen av feltet som foreløpig er ubebygget er det regulert til både bolig og næring.

– Vi ser for oss at det blir bygget kun boliger også på de resterende byggetrinnene, men dette er ikke avklart ennå, sier Marthinussen.

Da Byggeindustrien besøkte Jessheim Park i starten av august, var det full aktivitet på byggetrinn 2. Dette skal være klart til innflytting i oktober, mens byggetrinn 3 ferdigstilles i mars neste år.

De første beboerne flyttet inn sine nye leiligheter i starten av mai, etter 14 måneders byggetid.

Serieproduksjon

Prosjektleder Petter Midtgaard i Agathon Borgen er fornøyd med resultatet så langt, selv om det har vært noen humper i veien underveis.

– I en serieproduksjon som dette, med tre ganske like blokker, har vi erfart at arbeidene på blokk to og tre går enda bedre enn på den første. Det blir mer effektivt, ettersom samarbeidet er innkjørt, man er godt kjent med planløsningene og vet hva som skal skje, sier Midtgaard.

Han påpeker også at erfaringen med første byggetrinn gjør at man vet hva slag materialer/utstyr som har leveringstid, slik at man får bestilt i god tid og slipper unødig venting.

Stri vinter
Den harde vinteren skapte imidlertid litt problemer.

– Spesielt i januar hadde vi store utfordringer med mur- og pussarbeidene på fasaden på grunn av kulda, det var vel bortimot «worst case», sier Midtgaard.

Det oppsto også noen forsinkelser på grunn av samarbeidsproblemer med et par underleverandører, men dette greide man å ta igjen slik at byggetrinn 1 ble overlevert til avtalt tid.

Like ved tomta går det en høyspentledning, og her måtte entreprenøren få spesialtillatelse av Hafslund til arbeid over en viss høyde og innenfor sikkerhetssonen. En inspektør fra Hafslund måtte være tilstede og påse at dette gikk rett for seg.

Suksess med tak-over-tak
Entreprenøren har svært god erfaring med tak-over-tak på Jessheim Park:

– Vi har i liten grad testet tak-over-tak tidligere, men på dette prosjektet har vi brukt det med stor suksess. Det var nødvendig for å unngå fuktproblemer og for at vi skulle komme raskt i gang med innvendige arbeider, sier Midtgaard.

På grunn av teknisk dekke/gulv mellom 4. og 5. etasje tok det også lenger tid å få ferdig taket, og da var det en stor fordel med tak-over-tak.

Konstruksjon
Jessheim Park består av leiligheter i størrelser fra 47 kvm til 140 kvm. Samtlige har boder og egen parkeringsplass i underjordisk parkeringsanlegg. Bygningene er utført med bærekonstruksjon i betong og stål, og etasjeskillere er utført i plasstøpt betong og betongelementer.

Takkonstruksjonen består av betongelementer, utvendig isolert og tekket med folie eller papp. Fasadene består hovedsakelig av puss, trepanel, glass og beslag. Innvendig består veggene av stålstendere, kledd med gipsplater. Noen vegger har overflate i betong, eksempelvis mellom leiligheter, mot trapperom og enkelte steder mot fasaden.

Innvendige trapper er utført i betong, med rekkverk av tolags herdet glass og stål. Balkongene har rekkverk i glass og aluminium.

Varme og ventilasjon
Boligene varmes opp med vannbåren varme knyttet til Hafslunds fjernvarmeanlegg. Forøvrig har leilighetene balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Stort utomhusareal
Det er romslige og gode grøntarealer på Jessheim Park. På de tre første byggetrinnene skal det brukes ca 10 millioner kroner på uterommet, opplyser Midtgaard.

– Vi har lagt vekt på å få til attraktive uterom mellom byggene, og bygningene er plassert slik at man oppnår best mulig solforhold på uteplassene, sier arkitekt Ove Bøe i Arconsult Ove Bøe.

Han sier også at det er et mål at fellesområdene skal være like foretrukne som egen terrasse.

Prosjektleder Petter Midtgaard opplyser ellers at man har hatt tredjepartskontroll av universell utforming, gjennom firmaet Universell Utforming AS, som eies av Norges Handikapforbund, Norges Blindeforbund og Hørselshemmedes Landsforbund.

Tekst og foto: Svanhild Blakstad


Flere prosjekter