Kunnskapsparken

Kunnskapsparken

Sted: Finnsnes, Lenvik kommune

Prosjekttype: Kunnskapssenter

Btoareal: Ca 5.000 kvm

Byggherre:
Finnsnes Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: NCC Construction

Kontraktssum ekskl mva:
130 millioner kroner

Byggherreombud/prosjektledelse:
Steinar Pedersen

Arkitekt/Landskapsarkitekt:
A3 Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Leiknes - RIBr: Høyer Finseth - RIG: Sweco - RIV: Sletten - RIE: Elektrokontakt - RI Betong-
elementer: Arcon Prosjekt - RI Deltabjelker: Peikko Norge

Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Silsand Maskin - Betongelementer: Element NOR - Betongelementmontasje: Målselv Kran - Glassfasader: Netglass - Innv. systemvegger og dører: Maars Partitioning Systems - Alucobest fasadeplater: Shanghai Hua Yuan - Kant- og belegningsstein: Privat Anlegg - Rørarbeider: Åge Nilsen - Ventilasjon-/ beslagsarb.: Mathiassen Ventilasjon - Heiser: Starlift - Elektroarb.: Elektrokontakt - Ytterveggelementer: KMT Prefab - Lås og beslag: Låsservice - Taktekking: Troms Takservice - Maler, flis og steinlegging: Schwenke & Richardsen - Festemidler: Byggmakker Finnsnes - Branntette prod.: Würth - Stål bærekonstruksjon: Finnsnes Mekaniske - Gulvstøp: Primekss Norge - Ståltrapper og rekkverk: Anvalda - Radonsperre: Isola - Røropplegg i grunnen: Ahlsell - Ståldører: Daloc - Armering og forskaling: E.A. Smith Bygger’n - Himlingarb.: A.G. Kristoffersen

Kommunesenteret Finnsnes i Lenvik kommune har fått sin kunnskapspark med studiesenter, folkebibliotek og Midt Troms Museum lokalisert i samme bygg. Målsettingen er å knytte til seg et studiemiljø på høgskolenivå.

– En del av vårt konkurransekonsept gikk ut på at man skulle få til et regionalt byttepunkt for trafikk som er over-
ganger mellom ulike reisemidler – buss, båt, taxi – med etablering av en gate-
terminal mellom hurtigbåtterminalen og kunnskapsparken, forteller arkitekt Viggo Ditlevsen i A3 Arkitekter.

– Biblioteket skulle være navet som sprer kunnskap i tillegg til studiesenteret og kunnskapsbedrifter. Det beste konkurransefortrinnet i prosjektet var at biblioteket skulle ligge nær kommunika-
sjon. Du går av bussen/båten, og så er man der, påpeker han.

Universitetsbibliotek
Han framhever at folkebiblioteket har fått status som universitetsbibliotek som det første på sitt nivå. 

– Nasjonalbiblioteket har gitt prosjektet økonomisk støtte av sine  egne midler. Egentlig er det et pilotprosjekt i denne skala. Det finnes ingen slik type bibliotek og utdannelsesinstitusjon på mindre steder. I tillegg til folkebiblioteket blir første etasjen for den yngre garde med Midt Troms museum som skal være barnemuseum. Et Newton-rom hører også med, her med PC-plasser og teknisk utstyr.

Studiesenteret ligger i annen etasje sammen med den delen av biblioteket som er Universitetsbiblioteket. Her blir det mange studieceller, noen tilhører biblioteket og noen studiesenteret. Det viktigste med dette prosjektet er å løfte et relativt lavt utdanningsnivå i regionen til et høyere nivå, påpeker han.

NCC Construction AS kom etter hvert inn i konkurransefasen og gjorde kostnadsberegninger. Ditlevsen kaller det et skikkelig stunt på grunn av den korte konkurransefasen fra 6. juni til 15. august 2011.

Ti måneder
– I praksis har vi oppført bygget på ti måneder. Det er et typisk prefabrikkert bygg med bæresystemer i stål og hulldekker og elementvegger. Både klimavegger og betongveggene, er elementer. En estisk leverandør, KMT, har levert klima-veggene, som ble løftet på plass og montert av egne montører. For oss er det kun å koordinere logistikken, forteller prosjektleder Svein-Arne Sivertsen i NCC Construction.

– Firmaet er et nytt bekjentskap for vår del, men har referanser fra flere mindre prosjekter i Nord-Norge.

Sivertsen synes både prosjekterings- og byggetiden har vært uproblematisk til tross for den korte byggetiden. Prosjektering og bygging har gått parallelt. Til dels har byggingen ligget foran prosjekteringen, med litt stress og korrigeringer underveis.

NCC Construction er totalentreprenør og har utført plassbygd betong i egen produksjon i grunnen, fundamenter og ringmur rundt bygget. Alle andre arbeider er satt bort til underentreprenører og underleverandører.

– NCCs største oppgave har vært prosjektadministrasjon, sier Sivertsen. Han tilføyer at de stort sett har lokale underentreprenører, blant annet på elektro og ventilasjon.

– Ellers er det stort sett bedrifter i Troms fylke vi trekker veksler på i underentreprenørmarkedet. Baltikum er videre representert med ståltrapper fra litauske Anvalda, og latviske Primekss, som nærmest har etablert seg i Nord-Norge, har utført gulvstøp, sier han. 

Internasjonal avdeling
Han peker også på at de kjøper en del internasjonalt gjennom NCCs internasjonale innkjøpsavdeling i Oslo. Han nevner de estiske klimaveggene fra KMT, innvendige systemvegger og dører fra nederlandske Maars. Fasadeplatene i aluminium er et kinesisk produkt. NCC har en landsdekkende avtale med leverandøren og bruker produktene fra Alucobest, når det gjelder aluminiumsplater. Avtaler inngås sentralt med NCCs internasjonale avdeling som bistår prosjektene og skaffer kontakter.

Fjernvarme
Oppvarmingen skjer foreløpig ved en elektrokjele. Bygget er tilrettelagt for installasjon av fjernvarme.  Lenvik kommune har planer om å få fjernvarme inn til Finnsnes fra Senja Avfall, som har en stasjon fem-seks kilometer utenfor Finnsnes sentrum. I løpet av neste år er det planer om å etablere fjernvarme til Finnsnes sentrum. Senja Avfall har nettopp fått tilskudd fra Enova, så planene blir forhåpentligvis realisert, opplyser Sivertsen.

Fotfeste
NCC har vært etablert på Finnsnes siden 2004. Først i forbindelse med en driftskontrakt for Statens vegvsen.

– Vi er nå inne i vår andre periode med drift- og vedlikehold, som har blitt fornyet til 1. september 2014, forteller Sivertsen.

– Vi har med bakgrunn i dette fått et godt fotfeste i regionen. NCC har også etablert et eget prosjektadministrativt kontor på Finnsnes som driver med anbudsregning og prosjektutvikling av nye byggprosjekter. Akkurat nå er vi involvert i tre store byggprosjekter i distrikt nord, i tillegg til en nylig avsluttede Kunnskapsparken. Dette er Bergsodden sykehjem for Harstad kommune, Aust Lofoten videregående skole i Svolvær, samt Finnsnes ungdomsskole. NCC var også kontrahert for Finnfjordbotn vgs, men fylkeskommunen endret arealbruken på skolen slik at den ble på 5.000 kvm mot opprinnelig 2.000 kvm, og skal på ny anbudsrunde til høsten, sier Sivertsen avslutningsvis.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter