2020 park

2020 park

Sted: Forus øst, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg

Kontraktssum eks mva:
110 millioner kroner

Bruttoareal: 9.200 kvm

Tiltakshaver: Bryggeriparken

Byggherreombud:
Sivilingeniør Geir Gausland

Totalentreprenør: Skanska 

Arkitekt: Alliance arkitekter

LARK: Alliance arkitekter og EcoFact

Interiørarkitekt:
Alliance arkitekter og Arkidea

Rådgivere: BREEAM: Alliance Arkitekter / Skanska - RIB: Dimensjon - RIV: GK Norge og Hellevik VVS - RIE: Mjelde og Johanessen - RIAku: Sinus - RIGeo: Sivilingeniør Albert Ølnes - RIBr: QPC - RIVVA: Multiconsult - Økolog: EcoFact

Underentreprenører/leverandører: Teknisk entreprenør: samarbeidet 3-Tek (Rørlegger: Hellevik VVS - Elektro: Stavanger Installasjon - Ventilasjon: GK Norge) - Oppmåling: Skanska Survey - Grunn-
arbeid: Vassbakk & Stol - Peling: Seabrokers - Betongelementer: AS Betong - Stålarbeid: Stålteknikk - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Fasader: Rubicon - Solavskjerming: Norisol - Trapp: Trappeteknikk - Porter: Portteknikk - Tømmer, utv: Front - Tømmer. innv: Acusto - Maler: Vatland og Sønn - Gulvlegger: T. Lund - Mur: Chem Con - Tele/data: Ventelo - Infrastruktur styrt av byggherre: Gert Gill - Brannsikring: Lilleland - Lås og beslag: TrioVing - Kjøkkeninnredning: Norema - Heis: Otis - Anleggsgartner: Virgo gartnerservice - Maskinutleie: UCO

På deler av Tou Bryggeris tomt på Forus øst har Skanska Norge AS ført opp et kontorbygg på 9.200 kvadrat-
meter for Bryggeriparken AS.

Bygget utgjør det første av tre bygge-
trinn. Det er prosjektert av Allianse Arkitekter og ført opp i totalentreprise. Skanskas kontraktssum for byggetrinn 1 er 110 millioner kroner eks mva. Skanska er selv leietaker i bygget.

Byggearbeidene startet i mai 2011 og ble fullført i juni i år. Byggetrinn 2 og 3 er under oppføring. Prosjektet skal være helt ferdig våren 2014 og vil da ha et samlet bruksareal over kjeller på 21.000 kvadratmeter.

300 arbeidsplasser
Bygget har fem etasjer over bakken og en under, som rommer parkering, trimrom og garderober. Byggetrinn 1 rommer cirka 300 kontorarbeidsplasser, med en fordeling mellom cellekontorer og landskap på 30/70. I første etasje mot nordvest ligger det en kantine. Den skal flyttes når de to neste byggetrinnene er fullført.

Stål og hulldekk
Prosjektleder Hans Ivar Ravn Larsen i Skanska forteller at tomten er flat og på 7,2 mål. To tredjedeler av tomten har fjellgrunn og en tredjedel løsmasser. Det har derfor vært nødvendig med peling til fast fjell under deler av bygget.

Bygget har tilnærmet rektangulær form, med et atrium i midten. I grunnen er det bygget ventilasjonskulverter. Kjelleren er støpt vanntett under parkeringsnivået. Byggets bæresystem er i stål og hulldekkelementer. Taket er flatt, isolert og tekket med folie. Det er glassfasader i deler av første og andre etasje og klimavegger med aluminiumskledning videre opp. Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 35 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Det er skiferflis på gulvet i inngangsparti og teppefliser i kontorarealene. Noen steder i bygget er det belegg eller parkett.

BREEAM Excellent
Bygget har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. Det er gulvvarme i inngangspartiet og radiatorer i kontoretasjene. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 101,7 kWt. Bygget er i energiklasse B, p.g.a. fjernvarme. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Hele bygget er sprinklet. Det er solavskjerming med utvendige persienner mot øst, sør og vest. Uteområdene er pent opparbeidet.

Cirka 100 bygningsarbeidere var med da aktiviteten var på topp. Bygget er ført opp uten fraværsskader. Hans Ivar Ravn Larsen forteller at byggingen har gått greit.

– Hovedutfordringen var at bygget skal romme mange ulike leietakere. Det gjorde at vi ikke kunne starte med innredning øverst og jobbe oss nedover. 2020park er det første BREEAM Excellent sertifiserte prosjektet i regionen og lærekurven har vært bratt. Vi har hatt god støtte fra Skanska Oslo og fra Alliance arkitekter i dette arbeidet, sier Ravn Larsen.

Nullavviksprosjekt
Sivilarkitekt Harald Martin Gjøvaag i Allianse Arkitekter forteller at byggets hovedform er et åttetall rundt to atrier.

– De største utfordringene var å få delene i bygget til å virke sammen og ha en tydelig identitet, samt oppfylle byggherrens krav til generalitet, sier Gjøvaag.

Gjøvaag sier at Alliance Arkitekter har utviklet prosjektet i samråd med Skanska.

– Det har vært viktig med konvensjonelle byggesystemer med maksimal bruk av repetisjon. Skanska fortjener ros for å ha vært både lydhøre og kreative. Prosessen har vært veldig god. Vi har fullprosjektert i BIM og det har blitt et nullavviksprosjekt, sier Gjørvaag.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter