Lerøy Midt, Belsvik

Lerøy Midt, Belsvik

Sted: Belsvika i Hemne, Sør-Trøndelag

Type anlegg: Produksjonsanlegg for smålaks (smolt)

BTA: 12.500 kvm inkl. visningsgang og kontorer

Byggherre: Lerøy Midnor

Hovedentreprenør:
Stjern Entreprenør

Kontraktsum hovedentreprise:
120 millioner kroner

Arkitekt: Øystein Thommesen

Rådgivere: PGL/RIB: Karl Knudsen - BL: Prosjektutvikling Midt-Norge - Ri-Brann, RIV og RIE: Sweco - RiG: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Prosesslev.: Billund Aquakulturservice - Prosesslev.: NIVA, Trondheim - Energi: Hemne Kraftlag BA - Maskin-
entreprenør: Tore Løkke - Prefab: Overhalla Betongbygg - Stålsandwich: Huurre - Mur, puss, flis: Ragnar Skånøy - Stål: Lønnheim Stål - Maler: Pallins Malerfirma - Stålplatetak: Tectasteel - Lås og beslag: Kaba MøllerUndall - Rør: IPS - Vent: Fosen Ventilasjon - Automasjonsanlegg: Omicron-automasjon - Elektro: Belsvik Elektro - Graveentreprenør: Strømmen Maskin - Plastarbeider: Plastsveis - Foringsanlegg: OCEA - Vaskeanlegg: Foma - Klekkekar: NamdalPlast - Avfallsanlegg: Global-Enviro - Filterteknologi: Salsnes Filter Prosjektnavn

13. august hadde Lerøy Midt offisiell åpning av et av verdens største anlegg for produksjon av smålaks (smolt). Anlegget ligger i Belsvika i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Det er sentralt plassert i det mest intensive området for lakseproduksjon langs norskekysten. Her skal det produseres 14 millioner smolt per år. Nybygget er tilrettelagt for resirkulering av vann og bruk av energi fra havet.

Det nye anlegget skiller seg fra de fleste smoltanlegg i verden både miljøteknisk, i form og i størrelse.

Visningsgang
Innenfor veggene finner vi også en løsning som er annerledes. En 400 kvadratmeter stor gjennomgående visningsgang, sentralt plassert mellom renseanlegg på den ene siden og produksjonsanlegg på den andre, er en idé som er hentet fra næringsmiddel-
industrien. Herfra kan ansatte ha adkomst til alle avdelinger via sluser, og til enhver tid ha full oversikt over både renseanlegg og produksjon gjennom store vinduer. Samtidig kan bedriften ta imot besøkende som på en enkel måte kan se hvordan produksjonen foregår, uten driftsforstyrrelser.

– Hygienesoner er en tankegang som går igjen i all næringsmiddelindustri av hensyn til produktsikkerhet. Visnings-
gangen gir en følelse av åpenhet i tillegg til at den gir god oversikt. Samtidig gir den praktisk adkomst for de ansatte, sier arkitekt Øystein Thommesen i arkitektfirmaet Øystein Thommessen AS i Trondheim til Byggeindustrien.

Han er selv veldig godt fornøyd med resultatet, og spesielt plasseringen av visningsgangen mellom renseanlegg og produksjon.

– Opprinnelig var tanken og legge visningsgangen nærmest sjøsiden av anlegget, sier han.

Tilleggsomkostningene med visningsgangen oppveies av fordeler, som effektiv internkommunikasjon, god oversiktlighet, sikkerhetmessige fordeler, samtidig som løsningen gir en god mulighet for å ta imot besøkende.

Den eksteriørmessige løsningen, som minner om en rekke store naust eller låvebygninger, foreslo arkitekten fordi anlegget ligger i et område som er et mer typisk landbruks- og fiskeriområde enn et industriområde.

Stjerns største
For Stjern Entreprenør AS i Åfjord på Fosenhalvøya er smoltanlegget i Belsvika det største enkeltprosjektet målt i kroner som familieselskapet noen gang har gjennomført.

Prosjektleder Sigmund Humstad opplyser til Byggeindustrien at det gikk med 7000 kubikk betong og ca. 600 tonn armering. For Stjern og deres underentreprenører ble det brukt 85.000 timeverk på dette byggeprosjektet.

– Vi gjennomførte oppdraget på en måte vi er veldig godt fornøyd med. Samarbeidet med byggherre, underentreprenører og sideentreprenører har gått knirkefritt. Det ser også ut til at vi kommer greit ut i forhold til budsjett, sier Humstad.

Bygget er oppført i betong, stål og sandwich-elementer. Det er plasstøpt betong i fundamenteringen og prosessdelen, både for produksjons- og renseanlegg. Alle renseanlegg er støpt som vanntett betong. I tillegg er det en del større, plasstøpte fiskekummer som er belagt med plast på innsiden. I hovedfasaden er det stålsandwich-plater. Bærekonstruksjoner i hovedsak av prefabrikkerte betongsøyler og dragere.

Stjern kunne markere 60-årsjubileum som entreprenør i sommer. Selskapet ble startet opp av Ole J. Stjern i 1953. Det er andre generasjon som nå styrer familieselskapet, med Helge Stjern som daglig leder.

– Det er mye å gjøre for tiden, og også mange forespørsler som vi regner på, sier Humstad som arbeider ut fra avdelingskontoret i Trondheim.

Han har vært ansatt i selskapet siden 1971, uten å være permittert en eneste dag.

Resirkulering
Administrerende direktør Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt opplyser til Byggeindustrien at det var et hovedmål med nybygget i Belsvika å komme i første rekke for moderne resirkuleringsteknikk for smoltproduksjon. Anlegget er blant verdens største som bruker kun resirkulering av vann i produksjonen. Kapasiteten er 14 millioner sjøklar smolt pr. år regnet  etter en snittstørrelse på 80 gram. Ca. 98 prosent av vannet i produksjonen resirkuleres og blir renset ved hjelp av biofilter (levende organismer).

I tillegg til jevne, gode produksjonsforhold for fisken, er anlegget også 100 prosent rømmingssikkert og ikke minst miljøvennlig når det gjelder energibruk, vannressurser og utslipp. Det er også et behandlingsanlegg for slam- og fiskeavføring. Dette komposteres til en energirik, luktfri masse som har flere anvendelsesområder, ifølge Fjeldvær.

Anlegget skal levere brorparten av all smolt Lerøy Midt sjøsetter i sine matfiskanlegg hvert år. På sikt vil det bidra til å spare vannressurser i de gamle anleggene som fases ut.

Erik Daaland er driftsleder på det nye smoltanlegget der det foreløpig er 11 ansatte. Han har lang erfaring fra oppdrettsnæringen og har også fulgt byggingen av anlegget i Belsvika tett.

– Her vil vi være uavhengig av svingninger i temperatur- og lysforhold. Alt kan justeres. Dermed er vi uavhengig av årstidene i smoltproduksjonen, sier Daaland.

Produksjonen startet forsiktig opp i den ene enden av bygget ved årsskiftet, men produksjon av smolt tar tid. Foreløpig er det ikke fisk i de største kummene i den andre enden av bygget.

– Her gjennomfører vi hele produksjonen fra klekking til ferdig smolt, sier Daaland.

Han har ikke så veldig stor tro på at matfiskanlegg kan flyttes på land på samme måte som et smoltanlegg.

– Områdekrav og krav til rensing gjør det vanskelig. Likevel: Vi kan aldri være helt sikre på dette, sier han.  

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter