Haugerudåsen

Haugerudåsen

Sted: Haugerud, Oslo

Btoareal:
4.180 kvm, 1.500 kvm garasje

Byggherre: YE Eiendom

Totalentreprenør: Peab

Kontraktssum ekskl. mva:
83 millioner kroner

Arkitekt:
Enerhaugen Arkitektkontor

Prosjektledelse:
Finvold Prosjekt Consult

Rådgivere: RIB: B-Consult - RiBr: Steg - RIE: Ørn Installasjon - RIV: Norsk Teknisk Installasjon

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Romerike Maskin - Boring: Båsum Boring - Betong: Unicon - Betongelementer: Betong-
produkter - Balkonger, trapper og heisgruber: UBAB - Betongutstøping, dekker: Betongmann - Fuging: Øyan og Schie - Puss- og flis: SH Bygg - Betong- og kjerneboring: Kapptec - Baderomskabiner: Norac - Blikken-
slager, membran, tekking: Follo Tak og Vedlikehold - Brannsikring: Firesafe - Maling: Artea - Parkett: Tremiljø Prosjekt - Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo - Byggevarer: Byggmakker - Heis: KONE - Rekkverk: MIB-POL - Lås og beslag: Kaba - Anleggsgartner: SkåretProsjektnavn

De 57 boligene på Haugerudåsen i Oslo ligger helt inn til tregrensen i Østmarka. Hele området ligger i enden av en blindvei, nesten uten trafikk. Både skole og barnehage ligger i gangavstand og Haugerud T-bane-
stasjon ligger noen minutter unna. Peab har oppført boligene i totalentreprise.

– Vi var tidlig ute og prosjekterte vegger, dekker og badekabiner og la press på prosjekteringsgruppen for å prosjektere i god tid før vi satte i gang for å bearbeide prosjektet og optimalisere produksjonen. Vi valgte blant annet UPE-profiler i stål bære-
system til å legge dekkene i. I prinsippet var vi ferdig prosjektert, da det første bygget ble reist. Oppføringen av de to siste blokkene var egentlig repetisjon, forteller prosjektleder Alexander September i Peab.

– Han framhever det gode samarbeidet med alle underentreprenører og bygg-
herre fra dag én.

Mer kupert fjell enn antatt
Ifølge September har boligene i Hauge-
rudåsen har vært et fint prosjekt med tanke på at det har vært mange like trekk med gjentagelser i etasjene opp over. Fjellet stupte ned fem meter under det ene bygget, noe som medførte at de brukte lengre tid enn antatt for å få opp fundamentene. 

– Vi sprengte ut hele tomta og i hjørnet av to bygg måtte vi stålkjernepele. Det vi tapte av tid der vi måtte masse-
utskifte på grunn av fjelldybden – som gikk to uker over opprinnelig plan ved juletider – ble tatt igjen etter jul ved at tømrerarbeidene ble satt i gang litt tidligere enn planlagt. I og med at alle etasjene er like, og det ene bygget er speilvendt, fikk vi en veldig god syklus og en fin flyt i prosjektet. Peab har hatt egen produksjon på betong- og tømrerarbeidene med til dels innleie, opplyser han.

Omprosjekterte
De 57 leilighetene er i prinsippet tre typer: 19 toroms leiligheter, og 19 treroms leiligheter og opprinnelig også 19 fireromsleiligheter.

– Men på grunn av dårlig salg av de største leilighetene ble ti leiligheter omprosjektert til treromsleiligheter med walkin-closet. En avgjørelse byggherren, Ye Eiendom, tok på grunn av at de største leilighetene var vanskelig å omsette. For oss var ikke dette problematisk, det var bare å flytte noen vegger. Det resulterte i at stuen som i utgangspunket var liten til å være en fireroms leilighet ble betraktelig større. Et soverom ble gjort om til bod og walkin-closet slik at arealet for opprinnelig bod ble tilført stuen. Leilighetene ble mer funksjonelle og lettere å selge. Nesten alle leilighetene er nå solgt, sier September.

Luftet STO-puss
Fasadene er en kombinasjon av stående, gyllen beiset trepanel, med luftet mørk grå sto puss. Hver blokk er assymetrisk fasadebehandlet i forhold til hverandre, for å skape et spill i de fire kubeformede bygningsvolumene.

Balkongene, kledning og tak over balkong er oppført med sementfiberplater. Råbygget er plasstøpt med prefabrikkerte trapper, balkonger og heisgruber. Parkeringskjeller er plasstøpt og asfaltert med en mellomliggende bodetasje i ett av byggene. To av byggene står oppå garasjen, mens ett bygg har plate på mark. Trinnlyd vinyl på betong i fellesarealer demper trinn-lyden slik at den ikke høres i leilighetene.

Han framhever den gode flyten i prosjektet og mange fornøyde kunder med bare positive tilbakemeldinger.

– Vi hadde åpent hus for kundene litt tidligere i prosessen – da leilighetene var delvis malt, men uten kjøkken eller parkett – noe som ble meget positivt mottatt. 

Fjernvarme
Leilighetene oppvarmes med fjernvarme fra Haugerud fjernvarmesentral. Det var egentlig Hafslunds område, men da det ikke var lønnsomt for Hafslund å levere til prosjektet, fikk boligene tillatelse til å koble seg på Haugerud Fjernvarmesentral.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter