Københavngata 10

Københavngata 10

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Rehabilitering og ombygging

BRA: 34.000 kvm

Byggherre: Anker STI

Byggherreombud:
Oslo Prosjektadministrasjon

Totalentreprenør: Betonmast Oslo

Kontraktssum eks mva:
220 millioner kroner

Arkitekt og Lark: Halvorsen & Reine

Rådgivere: RIB: Sivilingeniør Will Arentz - RIE: RIE Consult - RIA: Brekke og Strand - RIVB: Sweco - KPR Brann: Egil Berge - Rådgiver bygningsfysikk: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Ståltrapper: Geilafer - Tekking: Protan - Gulvsparkling: Ge-con - Yttervegger og innv. gipsarbeider: Noveta - Kjøkkeninnredning og garderober: Studio Sigdal Lørenskog - Levering minikjøkken: Intra - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Maler: Maler-
service - Riving: Øst-Riv - Brann-
tetting: Brann og Sikkerhetsforum - Rør: Imtech - Ventilasjon: Bryn Bygg-
klima - Elektro: Elektrisk - Heis: Kone - Stålarbeider: Skar Industriservice - Prefabrikkerte baderom: Parmarin - Stillas: Scanstillas - Inntransport plattinger: Tammet System - Flislegging: Viking Entreprenør - Graving: Smefa - Systemhimling: Bærum Byggmontering - Tredører: Swedoor - Jeld Wen - Montering tredører: DVS - Ståldører: Trygve Eliassen - Aludører og vinduer: Skonto Plan - Lås og beslag: Sikkerhet & Design - Murerarbeider: Corigo Entreprenør - Beslag: Danblikk

Betonmast Oslo har nettopp fullført ombyggingen av den tidligere sjokoladefabrikken på Rodeløkka for Anker STI. Bergenegården i Køben-
havngata skal fra nå av huse studenter og tilreisende.

I dette gamle arbeiderstrøket i Oslo har det foregått sjokoladeproduksjon i over 120 år. Først med Freia, og fra 1897 Olaf Larsens Chokoladefabrik noen hundre meter lenger nord. For å gjøre en lang historie kort; etter at Bergene hadde tatt over og stått for driften i flere tiår, ville selskapet utvide på nabotomta mot Fagerheimgata  på midten av 1960-tallet. På tross av en viss samfunnsdebatt og kommunal motstand kunne byggingen allikevel settes i gang, og i 1969 hadde Ingeniør Thor Furuholmen ferdigstilt en ti etasjers kontorblokk som raget over den gamle bebyggelsen.

Etter at driften ble lagt ned i 1990 har Bergenegården fungert som kontor-
bygning for flere leietakere. Men den ble etter hvert utdatert i forhold til moderne leietakerkrav og -forventninger. En tilliggende lavblokk på fem etasjer hører også med og har en kuriøs plassering; den ligger på tvers av høyblokka og deler faktisk Københavngata i en nordre og en søndre del.

Stor aktør
– Etter å ha fått tilbud fra meglere om overtakelse flere ganger, slo vi til i 2010 da banken hadde tatt over. Da var prisen absolutt overkommelig. Vår primær-
gruppe er jo studenter, og vi ønsket å styrke posisjonen ytterligere ved å etablere studenthybler, en hosteldel og noen næringsarealer her. Navnet blir Anker Apartment, sier Per Carlenius, konsernsjef i Stiftelsen Anker Studentboliger og Hotel (Anker STI). Inkludert de 24.000 kvm i Københavngata 10, er Anker STIs eiendomsmasse nå på hele 108.000 kvm i Oslo og Drammen.

Prosjektkostnaden for Københavngata 10, inkludert tomtekjøp og ombygning, vil ligge på 498 millioner kroner.

Kontrakten til Betonmast ble underskrevet i slutten av oktober 2010. Den har en verdi på 220 millioner kroner eks. mva, men er etter tilleggsavtaler på næringsarealer nå oppe i ca. 260 millioner kroner.

– Vi hadde en betydelig rivejobb foran oss da startet rivingen før jul i 2011. Kun kjerneområdene og skallet sto igjen, slik at vi kunne starte konverteringen med nesten blanke ark. Forut hadde vi ganske god tid til å planlegge, og fremdriften gikk etter de oppsatte planene, sier prosjektleder Kjell Hartvig Kristiansen i Betonmast.

Målgruppen er studenter og overnattingsgjester som ønsker en billig og sentral innkvartering i byen. 288 studenthybler i varierende størrelser, men de fleste med sol og utsikt, ligger i fjerde til tiende etasje. I tillegg står Anker Apartment nå klar med 77 hostelrom med overnattingstilbud som inkluderer følgende romkategorier; enkelt- og dobbeltrom og familierom med to enkeltsenger og to køyesenger, alle med minikjøkken og eget bad. I tillegg 7 sovesaler med inntil 30 senger. Disse har felleskjøkken og wc⁄dusj i nærheten av rommene.

«Egen» butikk
De publikumsrettede funksjonene er samlet i første til tredje etasje. Andre etasje inneholder delvis hostelrom og en stor avdeling med sovesaler med inntil 30 senger i hver.

I andre etasje ligger et stort spiserom med fire kjøkkenavdelinger på rekke og rad. Mot et mindre depositum kan man også leie en kjøkkenboks med bestikk, kjeler og tilhør. Anker Apartment har ikke egen kantine med servering, men har innført et nytt konsept. Inn fra den store resepsjonen i første etasje i lavblokka, finne en kveldsåpen Jokerbutikk på 457 kvm. Der vil det være mulig å bestille varmmat som kan tas med ut til resepsjonsområdet eller opp i spiserommet i andre etasje.

Fra Anker STIs siste store utbygging i Oslo - utvidelsen av Anker Hotell i 2010 - er to viktige aktører med; Betonmast som totalentreprenør og Halvorsen & Reine på arkitektsiden.

Strukturen beholdt
– Det var en forutsetning fra byggherre å beholde mest mulig av de eksisterende bærekonstruksjoner og fasader, blant annet kjernen midt i høyblokka med heis/trapperom og en del tekniske rom. Eksisterende struktur og søyleplasseringer var førende for plassering av planløsningene. Høyblokka er relativ smal med en tilnærmet oval form og med store vindusflater langs begge langsidene. Den hadde kvaliteter som gjorde den egnet til studenthybler, forklarer arkitekt Toril Brekke i Halvorsen & Reine.

Lysgård
Det var en del utfordringer med hensyn til lave etasjehøyder og store bygningsvolumer uten dagslysinnslipp, spesielt i de tre første etasjene i høyblokka og i lavblokka. Dette ble løst ved grundig planlegging av føringsveier for tekniske anlegg og med variable himlingshøyder.

– For å åpne opp og derved bedre de indre lysforholdene i lavblokka ble et dekke i femte etasje fjernet. På den måten ble det etablert en lysgård ned til tredje etasje, rett over spisesalen. Deler av de  gamle dekkene er nå gangbroer mellom fløyene, forklarer Kristiansen.

Studenter og gjester har tilgang til takterrassen i 11. etasje, med en rå 360 graders utsikt. I den forbindelse ble en heissjakt forlenget og to rømningstrapper (en på hver kortside) etablert.

Etter nøye overveielser valgte Betonmast å benytte en løsning fra Tammet Systems med inntransporterte plattinger på høyblokkas søndre side.

– Selv om det er mange varianter av hybler og hostelrom, fikk vi raskt en ønsket gjentakelseseffekt. Alt handler i bunn og grunn om riktig logistikk. Klarer man å legge opp raske og effektive metoder er det enormt å spare for alle, bekrefter Kristiansen.

I følge Betonmasts kontrakt skulle bygget overleveres 1. desember, men en fremskyndelse grunnet studiestart, gjorde at det kunne tas i bruk allerede den 15.7. Dermed fikk Anker Apartment sin ilddåp som overnattingssted allerede under Norway Cup.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter