Subsea 7

Subsea 7

Sted: Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, kontorbygg

Bruttoareal: 11.000 kvm

Tiltakshaver: Subsea 7 Eiendom

Totalentreprenør: Block Berge Bygg

Arkitekt: Rambøll Arkitektur og Plan

Landskapsarkitekt: Brandsberg Dahl

Rådgivere: RIB betong/fund: Norconsult - RIB element: Prefab Design - RIV: Sig Halvorsen og Energi & Miljø - RIE: Rønning Elektro - RIAku: Sinus - RIGeo: Siv.ing. Albert Ølnes - RIBr: Skansen Consult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Matricula - Graving/ utendørsarbeider: T Stangeland Maskin - Peling: Holt Risa - Betong-
elementer: Block Berge Bygg - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Trapper, rekkverk og rister: Trappeteknikk - Taktekking: Sandnes Tak - Alufasade og vinduer: Hubro - Innredning: Moelven Nordia - Maling, gulvbelegg, parkett og tepper: Jæren Gulv - Mur og flis: Waldeland & Dubland - Sanitær og sprinkler: Sig Halvorsen - Elektro/ automasjon/SD: Rønning Elektro - Ventilasjon: Energi & Miljø - Brannisolering og ståldører: Thermax - Lås: Sikring & Låsservice - Porter: Hauck - Heis: Kone - Stillas: Stillaspartner - Kranleie: Nordic Crane Stangeland - Byggevarer: Optimera - Maskinutleie: Ramirent - Byggutvask: Polygon - Transport og mottak byggavfall: Westco

På Kanalsletta på Forus har Block Berge Bygg AS ført opp et kontorbygg med en fløy som inneholder en idretts-
hall og et frittliggende parkeringshus for Subsea 7 Eiendom AS.

Byggene har et samlet areal på 11.000 kvadratmeter. De er tegnet av Rambøll arkitektur og plan og ført opp i total-
entreprise. Byggearbeidene startet sommeren 2011. Innflytting skjedde i januar i år.

Kontorlandskap
Prosjektleder Rune Jørgensen i Block Berge Bygg forteller at kontoretasjene i all hovedsak inneholder landskaper, som samlet rommer 300 kontorarbeids-
plasser. Idrettshallen er på 600 kvadrat-
meter og til tilknyttede garderober og dusjer. I parkeringshuset er det 130 biloppstillingsplasser. Mellom 30 og 40 biler kan parkere i byggets første etasje.

Elementbygg
Tomten på Kanalsletta er på 7,6 mål og består av gammel myrgrunn som er belagt med sprengsteinsmasser. Det har derfor vært nødvendig med peling. Bygget står på en betongsåle som hviler på cirka 500 peler som i snitt går ned til drøyt 30 meter.

Kontor- og idrettsbygget har L-form. Parkeringsbygget ligger inne i L-formen. Byggene er forbundet med gangbruer.

Byggene har bærende konstruksjon av betongelementer. Takene bæres av hulldekker og er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Fasadene har hvit sprøytepuss påført på fabrikk. Det er flis i inngangsparti, parkett i fellesareal og korridorer, tepper i kontorer og noen mindre trafikkerte fellesareal. I kontoretasjene er det systemvegger med glassfiberstrie. Møterom og stillerom har glassvegger.

Der er akustiske plater på veggene i idrettshallen. Byggene har universell utforming.

Det er 17 cm isolasjon i betongelementene, noe som gir veggene er U-verdi på 0,18. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Takets U-verdi er 0,13. Rune Jørgensen sier at bygging med elementer ga rask lukking og liten fare for fukt i konstruksjonen.

Fjernvarme og fjernkjøling
Bygget har vannbåren oppvarming og kjøling basert på fjernvarme og fjernkjøling. Det er radiatorer i det meste av bygget. Unntakene er gulvet i en gangbru som forbinder dette byggetrinnet med det forrige og i gulvet i garderober og dusjer. Beregnet energibruk per kvadratmeter per år er 123 kWt, noe som plasserer bygget i energiklasse B. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har SD-anlegg. Glassrutene mot øst, sør og vest har soldempende glass. En del vinduer har også innvendige persienner. Rengjøring skjer med sentralstøvsuger. Det er miljøstasjoner for papir i kontorer og plast i tekjøkken.

Generell kompetansehevning
Rune Jørgensen sier at byggingen har gått greit, uten de store utfordringene.

– Selv om bygget er etter Tek10 så er mye er basert på forrige byggetrinn, som vi også førte opp. Prosjektet har likevel gitt oss en generell kompetansehevning. Samarbeidet med byggherre og rådgivere har vært meget bra. Det har vært et takknemlig bygg å være prosjektleder for, sier Jørgensen.

Da aktiviteten var på topp var det nærmere 70 bygningsarbeidere på byggeplassen. Byggearbeidene er utført uten fraværsskader.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter