Hatlane skole og idrettshall

Hatlane skole og idrettshall

Sted: Ålesund

Prosjekttype: Skole og idrettsanlegg

Bruttoareal: 9.015 kvm

Nettoareal: 6.723 kvm

Prosjektkostnad inkl. tomt:
317 millioner kroner

Kontraktsum ekskl. mva:
168 millioner kroner

Byggherre:
Ålesund Kommunale Eiendom KF

Generalentreprenør: HENT

Arkitekt, landskapsarkitekt, interiørarkitekt: Tegn_3

Rådgivere: Prosjekteringsgruppeledelse samt RI bygg, elektro, VVS: Reinertsen - Byggeledelse: Byggeledelse Norge

Leverandører/underentreprenører: Grunnarbeider: ACO Anlegg - Utomhus: Tilseth - Rør: Bravida - Elektro: Caverion - Ventilasjon: GK Norge - Heis: Heisplan - Betong-
arbeider: Møre Entreprenør - Mur, flis og anti-graffitibehandling: Malermester Uggedal - Taktekking: Haagensen & Sætre - Fuging, innv. vegger, dører/glassfelt: Østerås Bygg - Yttervinduer: NorDan - Solskjerming: Vental - Automatisering: Johnson Controls - DT-elementer: Overhalla Betongbygg - Maler: Nielsen & Mele - Brønnboring: Norsk Boreteknikk - Stillas/ tak-over-tak: Odin Stillas - Stål, blikk, fasader: Langvas - Glass/aluminium: Ove Straumsheim - Trapper og rekkverk: Midthaug - Himlinger: JB Akustikkmon-tasje - Porter, rullegitter, branngardin: Nassau Door Ålesund - Brannmaling og isolering: RH Prosjekt - Dører, glassfelt: SSC Joinex - Fast innr., hall: Scandisport - Fast innr., kjøkken: ST Skoleinventar - Lås og beslag: Møre Beslag - Foldevegger: Saxi - Parkett: ParkettPartner - Betongsliping: Betongservice - Gulvstøp og puss: Golvstøp - Byggvask: Clean4U - Kjerneboring: J Valde - Lev. byggevarer: Maxbo Proff Ålesund - Lev. betong: Unicon - Lev. isopor: Sundolitt - Lev. armering: Celsa - Lev. brakkerigg, tak-over-tak: UCOProsjektnavn

Hatlane skole og idrettshall i Ålesund var ferdig til skolestart, men blir først tatt i bruk 20. september når den tekniske gjennomkjøringen er avsluttet og pulter og andre innredninger er på plass.

Hatlane skole er en treparallellers 1-7 skole med en maksimal kapasitet på 570 elever. Fra starten av er det 480 elever og 100 ansatte. Skolen er tilrettelagt for å ta imot 35 funksjonshemmede elever på klassetrinn 1-10.

Nye Hatlane skole erstatter to tidligere skoler i Ålesund, Nørvasund skole med avdelinger på Gåseid og Hatlane. Overgangen til den nye skolebygningen blir stor og definitivt til det bedre både for elever og lærere.

Rektor Helge Lande, som har 27 år bak seg som rektor ved Nørvasund skole, fortsetter som rektor ved» nyskolen. Han er stolt av resultatet etter en to år lang byggeperiode.

– Gode uteløsninger
Uteområdet er det lagt stor vekt på. Det er tilpasset de ulike klassetrinnene, som alle har sin egen inngang til skole-
bygningen.

– Landskapsarkitekten har funnet fram til gode løsninger. Vi har lagt vekt på en tilrettelegging for ulike nivå og inte-
resser, sier Lande til Byggeindustrien.

Han forteller også at det fra sør er tilrettelagt med gangveg fram til skolen, mens elevene fra nord må krysse Borgundvegen. 

Et utendørs atrium skal delvis overbygges. Det er tilrettelagt for utendørs undervisning.

Bygningen er tredelt med en idrettsdel mot vest, en fellesdel i midten og en skoledel. I skoledelen er det uvanlig mange rom. Hvert klassetrinn har primærrom og sekundærrom. Primærrommene er det nærmeste en kommer vanlige klasserom. I tillegg er det formidlingsrom der hele klassetrinn kan samles.

Arbeidsrommene for lærere er desentralisert til hvert klassetrinn.

Pedagogikken styrer
Rektor forteller at den «lukkede, men likevel åpne» løsningen ved Hatlane skole er et resultat av et arbeid som personalet ved skolen har utviklet.

– Vi har ikke reist rundt og hentet idéer fra andre, men har selv utviklet løsninger som vi tror vil fungere. Her er det pedagogikken som har vært styrende for den arkitektoniske utformingen, sier rektor.

Skolen har fått et stort auditorium med 120 seter og mange små, spennende rom som sanserom (snoezelen room) til trening for funksjonshemmede elever.

En legger også merke til kunstneriske detaljer med bruk av store steiner fra tomta både innvendig og utendørs. I fellesområdet innenfor hovedinngangen tar en imponerende kunstnerisk utsmykning i trappeområdet oppmerksomheten. 

Passivhusstandard
Prosjektleder for byggherren, Ålesund Kommunale Eiendom KF, Morten Sloth Fjordside, sier til Byggeindustrien at prosjektet, inkludert tomtekjøp og opparbeidelse av uteareal, ser ut til å lande på 317 millioner kroner. Det er noenlunde i henhold til budsjett.

Ålesund kommune har en ambisiøs energiplan og valgte passivhusstandard for den nye skolen. Dette fordyret en god del. Med støtte fra Enova ble passivhusløsningen likevel den mest gunstige over tid, ifølge Sloth Fjordside.

Prosjektlederen sier at det har vært en utfordrende og hektisk gjennomføringsfase. Han sier at HENT, som har vært generalentreprenør, har gjort en god jobb.

Også Hatlane omsorgssenter, som ligger like ved den nye skolen, er bygd med passivhusstandard.

Hvor stor enegibesparingen blir, gjenstår å se. Rektor opplyser at hans strømbudsjett er redusert med én million kroner sammenlignet med utgiftene til strøm ved de to gamle skolene som nå erstattes av Hatlane skole.

Både takvinduenes plassering og vinkling og himlingene innvendig er konstruert med tanke på best mulige lysforhold og et best mulig inne-klima.

Arkitektkonkurranse
Arkitektfirmaet Tegn_3 i Trondheim vant en arkitektkonkurranse med fem prekvalifiserte deltakere om den beste utformingen av skolebygg, idrettshall og uteområde.

Sivilarkitekt Sveinung Jørum sier til Byggeindustrien at kommunen hadde et godt gjennomarbeidet konkuransgrunnlag der det pedagogiske satte klare standarder for den arkitektoniske utformingen.

Jørum tror Tegn_3 vant ved å holde seg slavisk til kravene som var satt for bygget, og i tillegg ved å ta hele uteområdet i bruk. Bygget ble plassert i det nordvestre hjørnet av tomta. Dette ga noen utfordringer for landskapsarkitekten på en lang-strakt tomt.

Jørum sier at Hatlane skole definitivt skiller seg fra de fleste skoler på flere områder, blant annet ved at hvert klassetrinn har sitt eget, definerte område med primærrom og sekundærrom. I tillegg er det en forsterket skole med funksjonshemmede elever som både skulle integreres og adskilles i en egen enhet på en og samme gang. Et tredje element er passivhusstandarden og bruken av taklys i en dyp skole, der dagslyslaboratoriet på NTNU har bidratt mye. Et fjerde element er bruken av steiner inne i bygget, som er gjort for å minske avstanden til uteområdene i den dype bygningskroppen.

Umalte flater
Innvendig på veggene er det brukt mye betong og mur som er umalt og umalt trespon i himlingene. Dette handler om gjenkjennelighet, og har også en pedagogisk verdi, ifølge arkitekten.

Prosjektleder for entreprenørselskapet HENT AS gjennom byggeperioden har vært Tore Harsvik.

Anleggsleder Tom Rune Smith følger opp prosjektet fram til medio oktober. Da er prøvedriftsperioden over, tekniske anlegg overleveres til byggherre og skolen skal tas i bruk.

Smith opplyser til Byggeindustrien at skolen ble overlevert i henhold til kontrakten. Tilpasningen til passivhusstandard, med 40 cm. tykke yttervegger og 50-80 cm. isolasjon i takene, samt sponplatekledning på veggene innvendig, har gitt noen utfordringer underveis. Hensynet til været på Sunnmøre forutsetter bygging av tak over tak enkelte steder på nybygget. Det er stilt krav om dette.

– Utfordringer er til for å løses, sier Smith.

Bygget har et bæresystem i prefab betong og platekledning på ytterveggene. Det er tre-fire ulike ytterveggskledninger på bygget.

Yttertaket er utført som tradisjonelt kompakttak på hulldekkeelement med innvendig taknedløp og isolert med steinull opptil 80 cm, som en følge av passivhusstandarden.

Prosjektsjef i HENT, Ben Stian Unhjem, opplyser at ordrereserven for entreprenørselskapet er god.

Selskapet vil omsette på et jevnt høyt nivå i Møre og Romsdal. Store total- og generalentrepriser har vært HENT sitt hovedsegment de senere år, og vil også være det i årene som kommer.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter