Krymp prisen på badet - men på de rette stedene

Det er et begrep som heter " å bygge billig = bygge dyrt" eller det er "dyrt å være fattig" Dette er visdomsord som absolutt har livets rett også ved bygging eller oppussing av våtrom.

Vi leste en artikkel i Byggeindustrien med overskrift " Krymp prisen på badet".

Intensjonene med artikkelen er nok helt sikkert god. Det er dyrt å bygge eller pusse opp bad.

Kvadratmeterprisen for våtrom er den høyeste for husets ulike rom. Undersøkelser viser at boligeiere er gjerne villige til å betale for å få et lekkert og funksjonelt bad. Noen tenker langsiktig, andre gjør gjerne kun det aller nødvendigste. Hva er så "riktig" pris? Det finnes ingen entydig svar på; spesielt hvis det gjelder oppussing og fornyelse. For de som skal planlegge våtrom er det mange valg som må tas og nesten like mange feller å gå i hvis man ikke selv er fagmann eller har erfaring. Prisen på et våtrom kan også ses på flere måter. Hva må man betale ved bygging / oppussing og hvilke kostnader vil påløpe over tid? Boligen skal også en gang selges eller overtas til noen andre. Salg er forbundet med ansvar.

Det er viktig å være kostnadsbevisst. Det er også viktig å vite hvor man kan krympe kostnadene uten og det går ut over totalkvaliteten. En del "gode" råd kan lett resultere i forhold som ikke er belyst. Vi trekker fram noen eksempler som viser hvorfor man må tenke seg om før man setter i gang.

"Mal flisene. Du vil bli overrasket over effekten"
Vår kommentar: Skal du ha et pent resultat i våtrom vil malte fliser ikke holde, verken på golv eller vegger som utsettes for vann. Fliser, spesielt glaserte er ikke enkelt å få maling å sitte på. Risikoen for at malingen vil sprekke opp og flasse etter kort tid er høy.

Ved bruk og rengjøring vil malingen utsettes både for sure og alkaliske kjemikalier. På golv i gangsonene vil malingen slites bort. Løsningen er verken varig eller pen på badet og bør ikke brukes.

"Forny fugene med fugepenn"
Vår kommentar: En fugepenn er en "tusjpenn" inneholdende pigmentert væske som skal dekke over eksisterende fugefarge. Vår vurdering er at løsningen i beste fall kan brukes over kjøkkenbenken. På et våtrom utsatt for daglig bruk og som jevnlig skal rengjøres vil her opptre fargeskjolder.

"Dropp fliser på hele eller deler av badet. Maling er rimeligere enn fliser, men husk våtromsmaling."
Vår kommentar: Våtromsmaling er ved innkjøp og påføring billigere enn fliser. Våtromsmaling kan kun brukes på vegger. Skal de brukes i dusjsone må malingssjiktet innfri kravene som gjelder for dampsperrer og membraner. Malingsoverflater i en dusjsone slites og må fornyes for å innfri og opprettholde damp- og vanntetthetskravene. Malte overflater slike steder blir ofte grobunn for mugg og soppvekst. Material- og arbeidsbesparelsen i starten kan dermed over tid bli spist opp ved behovet for nødvendig ommaling og vedlikehold. Skal man bruke maling bør det begrenses til badets "tørre" områder.

"Vurder dusjkabinett fremfor dusjløsning rett på golvet om du vil begrense kostnadene."
Vår kommentar: Ved nybygg og ved oppussing av våtrom skal man uansett bygge etter forskriftene slik at golv og vegger tåler den fuktpåkjenningen konstruksjonen utsettes for. Det vil si at man må ha overflatebelegg som tåler fukt og vann og som beskytter underlaget mot fukt. Dusjkabinettet har også sin innkjøpspris så det er usikkert hvor stor kostnadsgevinsten blir. Derimot ved oppussing av eksisterende våtrom hvor man ikke ønsker å gjøre noe med golv eller vegger er dusjkabinett et prisgunstig alternativ.

Hva med ansvarsforhold ved nybygging og oppussing av våtrom?
"Gjør arbeidet selv så lærer du mye og kan spare mye penger."
Vår kommentar: Vi har mange dyktige " gjør- det- selv" -ere i Norge. Men våtrom, spesielt membran- og tetteløsningene er arbeider som krever håndverksmessig nøyaktighet og innsikt. Det lønner seg å overlate den delen av arbeidene til erfarne fagfolk, ikke minst ansvarsmessige. Skulle det oppstå en lekkasje eller mangel og det ikke foreligger dokumentasjon på at det er forskriftsmessig utført vil f.eks. forsikringsselskapene nekte å dekke skaden og evt. følgeskader.

Gjør –det- selv-arbeider kan i verste fall redusere boligtaksten på huset. Ved salg blir det gjort en tilstandsrapport som skal avdekke evt. feil og mangler. Hvis våtrommet er pusset opp og det ikke foreligger dokumentasjon om hva er gjort, når og av hvem så vil takstmannen uavhengig av tilstand definere badet i tilstandsgrad 2 iht NS-EN 3424. Det betyr middels kraftige symptom på skader, feil eller mangler ved en konstruksjon. Denne usikkerheten på kvalitet gjør at evt. boligtaksten settes ned eller potensielle kjøpere blir skeptisk ved å gi bud.

"Det er lite risiko ved å betale svart ved innleid hjelp i våtrom"
En undersøkelse utført av Norstat viser at 28 prosent av de spurte har betalt eller vurderer å betale, håndverkeren svart. Bare halvparten av oss vurderer det som uaktuelt å betale svart. Det er altså mange som tar risikoen. Oss bekjent finnes ingen undersøkelser som viser at de som tilbyr arbeid svart nødvendigvis leverer dårligere kvalitet enn de som å operere etter lovverket. Men risikoen er større ved våtromsarbeider enn ved andre håndverkertjenester som f.eks. fasademaling eller golvlegging. Går noe galt er det lite å hente mht. reklamasjoner, garantier eller forsikring.

"Kjøp på internett gir besparelser"
Nettkjøp er ofte rimeligere, men innfrir rimelig utstyr kjøpt på internett norske standarder og krav? Hva med kostnadene ved reservedeler hvis noe skulle gå galt. Vil håndverkerne montere det og ta ansvaret?

Hvor skal man så " krympe prisene?"
Vår erfaring er at skal man krympe prisen på våtrom så skal man gjøre det på de "riktige" stedene. Noen billige materialvalg kan vise seg å ha mangelfull bestandighet, gir høyt vedlikehold eller kan ha negative konsekvenser ved evt. takst eller eierskifte.

Kvalitet koster, f.eks. fliskledte våtrom er både sterke, fuktrobust og har høy status blant boligeiere og kjøpere. Selv om det finnes billigere alternativer i innkjøp er dette materialvalg som lønner seg over sikt da det krever minimalt med vedlikehold, har lang levetid og gir overflater som folk vil ha.

Montering av dusjkabinett kan være en grei løsning i et eksiterende våtrom hvor man er usikker på om vegger og golv tåler direkte vannpåkjenning. Men det er lite å spare hvis golv og vegger likevel skal bygges. Rommet må innfri kravene med membran, kledning mm så hvis man fjerner kabinettet skal flatene tåle direkte vannpåkjenning.

Der er derimot en del å spare på innredning- og utstyrssiden hvis man vil ha en nøktern standard. Trenges den takmonterte designdusjen med lekkert betjeningspanel? Vil det innebygde boblebadet bli mye brukt? Trengs gullbelagt mosaikk eller kan det greie seg med standardmosaikk?

Tar du risikoen på å gjøre våtromsarbeider selv eller betale håndverkerne svart mht. manglende dokumentert kvalitet og kvitteringer?

Mange av valgene er byggherrens og det er viktig at byggsektoren gir råd som belyser både fordeler og ulemper ved valgene.

Les også:
Krymp prisen på badet