Statoil selger oljefelt for nesten 16 milliarder

Statoil selger seg ned i Gullfaks og Gudrun på norsk sokkel, og selger hele sin eierandel i Schiehallion og Rosebank på britisk sokkel. Østerrikske OMV kjøper andelene for 15,7 milliarder kroner.

Statoil opplyser at selskapet reduserer eierandelen i Gullfaks fra 70 til 51 prosent og går fra 75 til 51 prosent i Gudrun. Selskapet beholder operatøransvaret for begge feltene.

– Med denne transaksjonen realiserer vi verdier skapt gjennom utvikling av Statoils eiendeler. Samtidig frigjør vi kapital for investeringer i prosjekter med høy avkastning i våre kjerneområder, inkludert de nye funnene på norsk sokkel, sier konsernsjef Helge Lund.

I tillegg til kontantoppgjøret på 2,65 milliarder dollar innebærer avtalen med det østerrikske olje- og gasselskapet en betinget betaling til Statoil og innleder et partnerskap mellom de to selskapene. Statoil og OMV planlegger å samarbeide om letemuligheter i Norge, Storbritannia og Færøyene, samt utvikling av teknologier for økt oljeutvinning.

– OMV er allerede en verdsatt partner på feltene Edvard Grieg og Aasta Hansteen, og denne avtalen gir oss muligheten til å videreutvikle samarbeidet mellom våre to selskaper, sier Lund.

Selv om Statoil selger seg ut av to britiske felt hvor det ikke er operatør, skal selskapet øke aktiviteten på britisk sokkel.