En sykehus-skandale

Tilstanden ved Ullevål sykehus er bygningsmessig helt elendig. I følge Aftenposten vil det koste ni milliarder kroner å reparere sykehuset slik at man får en akseptabel standard. Hvordan kan man komme oppe i et slikt uføre? Dessverre er dette bare et eksempel på hvor dårlig det offentlige tar vare på sine verdier.

På Ullevål sykehus faller det mur av veggene. Slitasjen ved Oslo Universitetssykehus er godt synlig flere steder, og Ullevål sykehus sliter daglig med forfallet. Dårlig infrastruktur og inneklima, samt slitne korridorer er bare noen av forholdene som pasienter og ansatte må forholde seg til, skriver avisen.

– Den medisinske blokka ved Ullevål er rundt 110 år gammel. Bygget synker ned i grunnen. Her foregår i dag det meste av den indremedisinske virksomheten ved sykehuset.

En rapport fra Muliconsult viser at over 60 prosent av sykehusarealene til Oslo Universitetssykehus er så dårlig at de må pusses opp. Men problemet er ikke bare i Oslo. En ny rapport fra Legeforening viser at i hele Helse Sør- Øst er 56 prosent av byggene i for dårlig stand.

Selvsagt rammer dette pasientene – og faren er overhengende for at de som jobber der blir syke. Utfordringene til ren hold er store – og smittefaren er betydelig.

Ledelsen ved Oslo Universitetssykehus bekrefter at de har et akutt investeringsbehov på 4,5 milliarder kroner. Og at det må utbedres for ni milliarder kroner for å nå den standarden som Arbeidstilsynet krever.

Etter vårt syn bør man selge det gamle Ullevål sykehus med tomt. Så kan man utvikle dette til en attraktiv bydel. Det kan bygges mange flotte boliger – og man vil da også få penger til gode som kan brukes på et nytt og tidsmessig sykehus. Det kan opplagt drives mye billigere enn hva man kan på det gamle sykehuset.