Akutt krise for skog- og treindustrien

Skog- og treindustrien i store deler av landet står overfor en akutt krise når Tofte stenger for godt i disse dager. - Dette er en utfordring av nasjonalt betydning som politikerne og staten må ta et overordnet ansvar for å løse, sier stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap).

Torsdag 15. august ble det trommet sammen et krisemøte for skog- og treindustrien ved de tidligere lokalene til Follum utenfor Hønesfoss, som nå er overtatt av Treklyngen. Initiativtaker var Sør-Aurdal kommune, som er en stor skogbrukskommunene som kan bli sterkest utsatt når portene ved Tofte stenges for godt. Da må massevirket transporteres til Halden og det blir nesten umulig å skape lønnsomhet.

Begna Bruk er en av virksomhetene som frykter den nye framtiden, som nå er rett rundt hjørnet.  Hvis skogsdriftbedrifter og sagbruk legges ned, forsvinner også kompetansen raskt.


Næringen krevner strakstiltak for å unngå at den blir utradert før langsikte tiltak kommer på plass.

Klar tale fra Kolberg
Det var en ærlig Martin Kolberg som holdt er innlegg til bransjerepresentantene. Et innlegg som også ga noen lyspunkter.

 

- Det sjenerer meg ikke å si at på dette området har ikke politikken vært tilstrekkelig oppmerksom. Vi har holdt politikkens hånd over andre nasjonale ressurser som olje, fisk og mineraler, men for skog- og treindustrien har politikkens hatt større avstand, uttaler han.


Budskapet fra Ap-veteranen er klokkeklart;


- Vi kommer ikke videre uten et sterkt statlig engasjement. Her går det ikke med det som kalles næringsnøytalitet. Min kunnskap tilsier at næringen ikke har den kapitalen som trengs, fastslår Kolberg, som legger til at skog- og treindustrien er en bransje av nasjonal betydning.


Transportstøtte må på plass

Ut over redningspakken regjeringen har presentert, mener Kolberg at det er åpenbart at transportstøtte raskt må på plass. Sverige har som kjent transportstøtte ved eksport fram til grensen.


- Det er et av tiltakene som trengs. Det er viktig at vi nå i fellessak sørger for at kua ikke dør mens gresset gror. Da blir det vanskelig å bygge næringen opp igjen. Vi har sett hvilke enorme utfordringer vi har fått etter at Tofte ikke kunne videreføres, sier partisektretæren og stortingsrepresentanten fra Buskerud.


Kolberg oppfordrer bransjen og staten til å samarbeide skikkelig om problemstillingen.


- Utfordringen skog- og treindustrien står overfor er en nasjonal utfordring og det er bare på nasjonalt plan vi kan håndtere dette, uttaler han.

- En stemme
Administrerende direktør Heidi Kielland i Treindustrien framholdt betydningen av at hele verdikjeden nå snakker med en tydelig stemme mot myndighetene i en akutt situasjon.


- Næringen preges av mange sterke interesser, men hvis det skal oppnås noe i møtet med myndighetene, må hele verdikjeden samarbeide på en annen måte en vi har gjort tidligere. Jeg vil påstå at budskapet fra næringen har vært utydelig og har bidratt til en manglende kritisk forståelse og medført feil akuttmedisin. Vi har kommet i en situasjon der vi gipser foten, mens sykdommen er hjerteinfarkt, sier hun.

Viktig møte 20. august
Treindustrien har tatt initiativ til ett møte mellom Fellesforbundet, LO, Norsk forening for bioenergi, Skogeierforbundet, Norskog, Treforedlingsindustrien og Treindustrien 20. august.

- Det er helt avgjørende at vi nå samler oss og kommer med et klart budskap og kan presentere en analyse av situasjonen før en ny regjering kommer med sin regjeringserklæring etter valget. Politikerne må forstå hvilke behov vi har for behandling mot sykdommen, sier Kielland.

Også Kielland understreker at treindustrien en industri av nasjonal interesse.

70 prosent av inntektene til skogeierne
-  Vi står for 70 prosent av inntektene til skogeieren, men vi har ikke livets rett hvis vi ikke kan få avsetning på våre biprodukter celluloseflis uten ytterligere forverring av kostnadsbilde for industrien som følge av lengre transport av flis etter at Tofte legger ned, sier hun.

Kielland understreker videre viktigheten av at SKOG 22 opprettes nå, slik at man snarest mulig får etablert styringsgrupper bredt sammensatt av personer fra hele verdikjeden. Treindustrien er svært viktig for å kunne realisere betydelig verdiskapingspotensial i trevirket som ressurs i overgangen fra oljebasert til biobaserte produkter.