Frykter ingen budsjettsprekk for 2022-OL

Byråd Ola Elvestuen (V) føler seg trygg på at et eventuelt Oslo-OL ikke går på en økonomisk smell.

Det har lenge vært mye snakk om kostnader rundt drømmen om et nytt OL på norsk jord. Flere har pekt på faren for budsjettoverskridelser. Den frykten deler ikke Elvestuen.

– Vi har hatt en grundig utredning av kostnadsberegningene. Vi har hatt en ekstern kvalitetssikring allerede, men staten skal også gjøre en egen kontroll og sjekke tallene. Vi er trygge på kvaliteten.

– Tidligere OL har vist at det er endringer i konseptet som har ført til høyere kostnader. For Oslo har det hele tiden vært viktig å ha høyest mulig kvalitet på søknaden og holde fast i konseptet helt fram til 2022, sier Elvestuen til NTB.

Han får støtte av direktør Eli Grimsby i Oslo2022. – Jeg vil si at ingen OL-arrangør har finregnet på kostnadene mer enn vi har gjort, sa Grimsby under et møte for unge velgere i Holmenkollen torsdag.

De totale offentlige kostnadene knyttet til et OL om ni år er beregnet til mellom 21 og 23 milliarder kroner.

– Trenger OL

I OL-debatten har enkelte argumentert for at nye idrettsanlegg uansett kan bygges uten å måtte arrangere et av verdens største arrangementer. Så enkelt er det ikke, ifølge Elvestuen.

– Uten OL vil vi ikke få en statlig satsing på nye anlegg. Det vil igjen føre til at færre anlegg blir bygget om Oslo må stå for regningen alene, mener byråden.

Idrettspresident Børre Rognlien mener et nytt vinter-OL i Norge gir store muligheter som ellers ikke ville vært der. Han avfeier tanken om at pengene uansett vil være der for idretten.

– Dette er en helt spesiell anledning til å få staten til å betale mer for anleggskostnadene. Fra vår side er det viktig at folk forstår at et OL vil gi Oslo-idretten store ekstrainvesteringer. Skulle vi ikke få OL, starter vi fra null igjen i en tøff prioritetskamp, sier Rognlien til NTB.

– Det vil være veldig lenge til vi får en slik mulighet igjen. I 2026 vil lekene høyst trolig gå til Nord-Amerika, så vi må antakelig vente til 2030 til neste gang, legger han til.

Folkeavstemning

Oslos innbyggere avgjør gjennom folkeavstemning om OL-prosessen skal fortsette eller ikke. Det skjer i forbindelse med stortingsvalget 9. september.

Ved et flertall tar Stortinget endelig stilling til statsgaranti i løpet av høsten 2014. En OL-søknad må sendes til Den internasjonale olympiske komité (IOK) innen 14. mars neste år.

IOK kunngjør arrangørby for 2022-OL 31. juli 2015.