TEK10 prisdrivende - vil diskutere forenkling

Boligprodusentene synes fallet i leilighetsbyggingen er foruroligende og innbyr myndighetene til felles gjennomgang av TEK10 for å avdekke hvor det kan spares penger når det bygges nytt.

Boligbyggingen henter seg noe inn igjen i annet kvartal etter en svak start på året. Dette viser Boligprodusentenes kvartalsvise statstikk for salg og igangsetting av nye boliger som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret.

– Hvis dagens aktivitet holder seg ut året, vil boligbyggingen i år nå 28.000 nye boliger som er en klar nedgang fra fjoråret hvor vi nærmet oss 30.000. Nybyggingen er videre langt under behovet på 38.000, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som baserer sine behovstall på SSBs middels alternativ for befolkningsprognose.

Leiligheter taper
Det er klare endringer i utviklingen for de ulike boligtypene. Småhus er den byggtypen som vokser markant i forhold til fjoråret samt øker volummessig kraftig i forhold til fjoråret. Enebolig holder samlet sett en forholdsvis stabil tendens, men ligger noe høyere enn fjoråret både på salg og igangsetting. Samlet har småhus og eneboliger nå en markedsandel på vel 60 prosent både når det gjelder igangsetting og salg.

Taperen er leilighetsbygg hvor stagnasjonen er tydelig. Leiligheter redusert sin andel med 13 prosentpoeng til 40 prosent. Status er at det i årets seks første måneder er igangsatt 25 prosent færre leiligheter enn i fjor. Når det gjelder nyboligsalget, er det solgt 13 prosent færre leiligheter i perioden.

Prisdrivende TEK10
– Dette er en urovekkende utvikling. Det er nettopp leiligheter vi trenger mer av i dagens marked. Det vi nå ser resultatet av er en reaksjon på skjerpede krav til boligbyggingen gjennom innføringen av TEK10. Den kostnadsdrivende effekten av den tekniske forskriften er rett og slett blitt for høy, kommenterer Per Jæger.

Han vil ikke peke på et spesielt element i TEK 10 som bidrar til en prisoppgang som nå rammet leilighetsmarkedet spesielt.

– Det er en samlet effekt av innføringen av TEK 10. Også vår måte å bygge på kan sikkert også bidra til kostnadsøkningen. Derfor bør myndigheter og byggebedriftene nå komme sammen for å gjøre en felles gjennomgang for å se hvor vi kan spare penger når det bygges nytt, fremholder Jæger.

Jæger påpeker at markedets løsning på høyere nybyggingspriser er å bremse boligbyggingen.

– Det er ikke en reduksjon i boligbyggingen til 28.000 nye boliger vi trenger når behovet er på 38.000. Og når utbudet av nye boliger blir lavere, vil dette bidra til å akselerere prisveksten i boligmarkedet. For å unngå at det bygges for lite, må vi gjøre grep for å få redusert byggekostnadene, gjentar han.

Noe innhenting
Etter en sterk juni måned økte igangsettingen av nye boliger med 7,4 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er faktisk det beste annetkvartalet som er registrert siden målingene ble etablert i 1999. På grunn av den svake starten på året har igangsettingen i første halvår falt med 5,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

For boligsalget er situasjonen litt mer oppmuntrende. Det ble solgt 4,7 prosent flere boliger i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor, og man må helt tilbake til annet kvartal i 2004 for å finne et tilsvarende høyt salg i perioden april-juni. Men samlet for første halvår er veksten kun på 0,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Rogaland ”ruler”
Rogaland er fortsatt det største boligbyggingsfylket etterfulgt av Akershus, Oslo og Hordaland. Rogaland bygger også flere boliger enn behovet tilsier vurdert etter en middels befolkningsutviklingsprognose. I Akershus er underdekningen minimal, mens det i Oslo fortsatt bygges 5.000 nye boliger for lite. Også Hordaland har en underdekning i størrelsesorden 1.100 boliger. I tillegg peker Buskerud seg ut som et fylke med årlig underdekning på om lag 1.000 boliger.