Kvinner mest lystne på hytte

Kvinneandelen er høy blant nordmenn som vurderer å bygge egen hytte, ifølge nye bransjetall. Også meglere bekrefter at single damer er mye mer klare for å skaffe seg fritidsbolig enn menn.

– For tiden har vi rundt 500 navn på listen over personer som aktivt har bedt om tilbud på den nyeste hytteserien vår. 40 prosent av de som har registrert seg på denne måten er kvinner, sier Kjartan Albrigtsen, daglig leder i Drammens Hus og Hytter.

Andelen kvinner er høyere enn det som tradisjonelt har vært vanlig.

– Forespørslene gjelder konseptet Hytteliten, som er et modulsystem hvor man kan velge størrelser fra 10 til 49 kvadratmeter. Denne fleksibiliteten er attraktiv for små familier og enkeltpersoner som ferierer mye alene.

Selv om det fortsatt er en overvekt av menn tror Albrigtsen dette henger sammen med at mannen oftere opptrer på vegne av et par eller en familie. Hovedtyngden blant kjøperne av de større hyttetypene tilhører fortsatt disse kategoriene.

Mindre hytter
– Single kjøpere velger oftere mindre modeller, men har samlet sett utgjort en liten gruppe blant hyttebyggerne. Enkle bygg til lave priser bidrar helt klart til å senke terskelen for at flere også i denne gruppen skal bli eiere av nye hytter, sier Albrigtsen.

Drammens Hus og Hytter merker også forskjeller i hva slags spørsmål som får mest oppmerksomhet når henholdsvis kvinner og menn orienterer seg før et hytteprosjekt.

– Menn legger stor vekt på det bygningstekniske og praktiske forhold rundt selve oppføringen. Kvinner er i større grad opptatt av funksjonalitet, innredning og praktiske løsninger.

Kjønnsforskjellene blant de single er også tydelig i markedet for omsetning av brukte fritidsboliger.

Få single menn
– De fleste kundene våre er par, men enslige som legger inn bud på hytter er nesten alltid kvinner. Faktisk kan jeg ikke huske å ha solgt en eneste hytte til en enslig mann de siste to årene, sier Arnfinn H. Sørhaug, eiendomsmegler i Z-eiendom i Tønsberg.

Firmaet er en stor aktør innen omsetning av fritidseiendom både ved sjøen og på fjellet, og samarbeider med Drammens Hus og Hytter om flere større utbyggingsprosjekter.

Sørhaug tror august kan bli en brukbar måned for hytteomsetningen her i landet.

– Det er nå sesongen starter når det gjelder salg av fritidsboliger, så mange hytter kommer til å skifte eier de nærmeste ukene, sier han.