Folkefest og ny hverdag når Hardangerbrua åpner

Når Hardangerbrua åpner lørdag, får Oslo og Bergen en ny «fastlandsforbindelse». En gammel drøm går i oppfyllelse i Hardanger når den siste ferja mellom Brimnes og Bruravik klapper til kai.

Hardangerbrua

* Hardangerbrua er Norges lengste hengebru. Den åpner lørdag 17. august.

* Brua erstatter ferja Bruravik-Brimnes. Trafikken mellom Oslo og Bergen over Hardangervidda kan nå gå ferjefritt.

* Det er store dimensjoner over brua. Tårnene rager 202 meter over fjorden, og hovedspennet er 1.310 meter. Seilingshøyde for skip er 55 meter.

* Brua får et kjørefelt i hver retning i tillegg til gang- og sykkelvei.

* Kostnadene er 2,5 milliarder 2013-kroner. Bilistene skal betale det meste gjennom bompenger. For en personbil blir prisen 150 kroner mens store biler må ut med 600 kroner. 50 prosent rabatt er mulig ved forhåndsbetaling.

* Bilistene kommer ut på brua gjennom tunneler på begge sider. På vei mot Bergen kommer bilistene rett inn i den 7,5 km lange Vallaviktunnelen når de har kjørt over brua.

Veifarende mellom Øst- og Vestlandet har hatt det vanskelig etter at Gudvangatunnelen ble stengt. Den stengte tunnelen mellom Gudvangen og Flåm har ført til at bilistene som kjører mellom landets to største byer ikke kan bruke tre av de viktigste veiene over fjellet. De veifarende har vært henvist til ferjer. Spesielt på ferja Brimnes – Bruravik har trafikkøkningen vært voldsom. I helgen ble det meldt om kilometerlange køer og timevis med venting for å komme over Hardangerfjorden.

Lørdag ettermiddag er dette problemet over. Hardangerbrua åpnes, og ferjene går sine siste turer.

Planlagt
– Brua åpner som planlagt lørdag. Åpningsseremonien begynner kl. 12.30 med taler og snorklipping ved regional- og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp). En karavane av veteranbiler og gjester kjører over brua, og etter det må det ryddes opp og skiltes om. Vi regner med at vi kan åpne for allmenn trafikk på brua ved 15-tiden, sier prosjektleder Øivind L. Søvik i Statens vegvesen.

Det er beregnet at 2.100 kjøretøyer vil passere brua daglig i gjennomsnitt. Trafikken om sommeren er større enn om vinteren. Og så lenge Gudvangatunnelen er stengt, blir trafikken trolig betydelig høyere enn beregnet.

– Det er ikke noe problem, vi kan håndtere trafikken, sier Søvik.

Ønsket åpning
Han forteller at det kom en henvendelse om tidligere åpning av brua da det ble klart at Gudvangatunnelen blir stengt i flere uker.

– Det var uaktuelt, for vi hadde en del arbeid igjen. Blant annet holdt vi på denne uken med å heise ned den ene kranen fra det 202 meter høye brutårnet. Skulle vi ventet med arbeidet som gjensto, måtte vi sendt entreprenørene hjem, og så måtte vi strengt brua senere for å ta igjen arbeidet.

Søvik sier at det er hektisk innspurt den siste uka før åpningen, men alt er under kontroll. Noe arbeid vil fortsatt stå igjen etter at trafikken er satt på, men mye av det kan utføres uten å stenge brua.

Folkefest
Bruåpningen er planlagt som en stor folkefest både ved brua før åpningen og i Eidfjord, der folk fra kommunene omkring samler seg til kulturarrangement og dans på kvelden.

Kommunene i Hardanger har kjempet en lang kamp for fastlandsforbindelsen. Tanken ble lansert første gang i 1937. I 1996 sa Stortinget nei til bruplanene, men ti år etter ble brua enstemmig vedtatt i Stortinget.

De siste årene har arbeidet pågått for fullt. Dårlig vær, blant annet orkanen «Dagmar» førte til forsinkelser. Derfor ble åpningen av brua utsatt fra juni til august i år.

Slutt for ferjer
Når brua åpnes, er det slutt for ferjesambandet Bruravik – Brimnes. Den siste uken har ferjemannskapene hatt noen av sine mest hektiske dager noensinne på grunn av stengningen av Gudvangatunnelen.

– De ansatte har gjort en fabelaktig ekstrainnsats for å få avviklet trafikken. Søndag var det kø helt fra Brimnes til Eidfjord, og det er 6 kilometer. Ferjene har gått fulle fra formiddag til sen kveld, og det er satt opp ekstraturer, forteller kommunikasjonssjef Ingrid Færøyvik i Fjord1.

De to siste ferjene med biler går fra begge sider mellom Brimnes og Bruravik klokken 14.50 lørdag.