Forskning lokker studenter

Da SINTEF Byggforsk utlyste sommerjobber kom det vesentlig flere søknader enn forventet. Konserndirektør Hanne Rønneberg er overveldet og glad for den gode responsen.

− Dette er det første året vi har gått aktivt ut og utlyst sommerjobber i SINTEF Byggforsk, sier konserndirektøren og stråler over den store interessen fra studentene.

Totalt 140 søknader kom inn. Elleve studenter fikk sommerjobb.
− Dette viser at vi er en interessant arbeidsplass for studenter. Vi har et ønske om å etablere et langsiktig forhold til de studentene som ønsker å jobbe for oss. Vår tanke ved å tilby studenter sommerjobb, enten i Oslo eller i Trondheim, er å gi dem positiv og verdifull arbeidserfaring, henholdsvis ved å gi dem en innføring i vår forskningsvirksomhet og kanskje stimulere til videre forskning senere i karriereforløpet deres − her i SINTEF Byggforsk eller andre steder, sier Rønneberg.

− Er dette en praksis dere vil fortsette med?
− Absolutt. Nå skal vi evaluere erfaringene våre sammen med studentene når sommeren er over, det er viktig å fange opp hva vi evt. kan gjøre bedre, legger hun til.

Student Henrik Fluge Iden (24) synes han er blitt tatt svært godt imot av sin arbeidsgiver for sommeren. Fluge Iden studerer byggeteknikk og arkitektur ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Til høsten begynner han på sitt fjerde år på Ås. Alt i alt skal han jobbe åtte uker i SINTEF Byggforsk i Oslo.

− Får du meningsfulle arbeidsoppgaver her?
− Ja, jeg lærer veldig mye. Enkelte ting har vi gjennomgått på skolen, mens her har jeg fått anledning til å fordype meg enda mer i stoffet.

Akkurat nå jobber han med å sjekke materialdata i en energiberegningspublikasjon.
− Å føle at man er til nytte er viktig, sier han.

─ Kastet ut i det fra første dag
Forskningssjef Trine Dyrstad Pettersen har også gode erfaringer med årets sommervikarer.

− Vi synes det er kjempeviktig å gi studentene en innføring i forskningen vår. Samtidig er vi opptatt av at de skal huske sin tid i SINTEF Byggforsk som noe positivt. Studentene er også verdifulle i den forstand at de bistår i interne prosjekter der man trenger større kapasitet.

Sommerjobbstudent Gunnar Fiskum (22) ble kastet ut i det fra første dag. Han studerer bygg- og miljøteknikk ved NTNU og skal begynne på sitt tredje år i Trondheim til høsten og stortrives med ansvaret han blir tildelt. Det gjør også Christian Thordarson (29).

− Det er morsomt å jobbe sammen med folk som har så mye kunnskap, sier Thordarson. Han er den som har kommet lengst i studiene og er nettopp ferdig med et hovedfag i kybernetikk ved Høgskolen i Oslo.

Ikke fremmed for en forskerkarriere
Malene Sommerstad (25) er også strålende fornøyd med å ha sommerjobb hos SINTEF Byggforsk i Trondheim og synes oppgavene har vært utfordrende og varierte.

− Jeg har blant annet vært med på testing av naturstein og betong, som jeg synes har vært veldig interessant, forteller hun.

− Kunne du tenke deg å jobbe i SINTEF senere?
− Ja, det kunne jeg veldig gjerne tenke meg.

Snart er Sommerstads sommervikariat over og hun skal tilbake til studiene i bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim.

Også Cathrine Pettersen Skippervik (32) synes møtet med SINTEF i Trondheim har vært en svært positiv opplevelse. Til høsten begynner hun på en mastergrad i ingeniørgeologi ved NTNU. Noe hun trekker fram som positivt er at hun har blitt invitert med på fagmøter og -samlinger.

− Kunne du tenke deg å forske på et senere tidspunkt?
− Jeg er ikke fremmed for den tanken, men jeg ser for meg noen år ute i det praktiske arbeidslivet først.