Slik organiserer svenskene ROT-fradraget

Daglig leder Thormod Hansen i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Telemark Vestfold Buskerud er godt fornøyd med at det nå åpnes for ROT-fradrag i Norge, men mener det er på sin plass med en presisering i forhold til sammenligningen med den svenske modellen.

– Det som slår meg er at det snakkes om et ROT-fradrag etter svensk modell, noe som er bra, siden den er gjennomprøvd og fungerer godt. Med i den svenske modellen opereres det med et direkte fradrag etter det de kaller fakturamodellen. Det vil si at håndverkeren trekker av femti prosent av arbeidskosten inntil femti tusen kroner på fakturaen til kunden, sier Hansen.

Håndverkeren sender deretter inn et skjema til skatteverket, der han søker om tilbakebetaling for tilsvarende beløp.

– Vi snakker altså ikke om et skattefradrag for den som pusser opp eller bygger på huset sitt, men en direkte reduksjon av faktura, legger Hansen til.

Svenskene har også mulighet til å la arbeidsgiver betale for oppussingen. Dette skal imidlertid oppgis som inntekt på selvangivelsen.

– Et tredje alternativ er å bruke en privatperson. Da må man fylle ut et forenklet arbeidsgiverskjema, slik at man betaler arbeidsgiveravgift, påpeker han.

På de svenske Skattverkets nettsider kan du lese mer om ordningen.