Vegvesenet: Få tunnelulykker siste tiår

De siste ti årene har 71 personer omkommet i ulykker i tunneler i Norge. Det utgjør 3 prosent av det totale antallet omkomne i trafikken, viser tall fra Statens vegvesen.

FAKTA over tunnelulykker 2003-2012

* De siste ti årene har 71 personer omkommet i ulykker i tunneler i Norge. Dette utgjør 3 prosent av det totale antallet trafikkdrepte, 2.224, i samme periode.

* De siste ti årene ble 8.653 personer hardt skadd i trafikkulykker i Norge. 151, eller 1,75 prosent, av disse skadene skjedde i tunneler.

* 62 av dødsulykkene i tunnel skyldes enten møteulykker eller utforkjøringer.

* De fleste ulykkene skjedde med lette kjøretøy (personbiler o.l.)

* 56 av drepte befant seg i et lett kjøretøy da ulykken skjedde.

* 85 prosent av de drepte, og 70 prosent av de hardt skadde er menn.

* Gjennomsnittlige oppstår det 21 branner per 1.000 tunneler per år.

Etter den dramatiske brannen i Gudvangatunnelen, der nesten 70 mennesker ble røykskadd, har Vegvesenet laget en oversikt over antall ulykker som har skjedd i de vel tusen tunnelene som fins her i landet mellom 2003 og 2012. Oversikten viser antall drepte og hardt skadde.

– Trygt
Oversikten viser at de fleste ulykkene skjedde med personbiler eller lignende kjøretøy. Mens altså 71 mennesker omkom i ulykkene, ble over 151 alvorlig skadd. I alt over 8.600 mennesker ble hardt skadd i trafikkulykker her i landet de siste ti årene.

– Vi jobber kontinuerlig med å bedre sikkerheten i norske tunneler. Oversikten viser samtidig at det relative antallet alvorlige ulykker i tunneler i Norge er veldig lavt, og at det i hovedsak er trygt å kjøre i tunneler, sier seniorrådgiver Arild Engebretsen i Vegdirektoratet.

– Godt brannsikret
Til tross for advarsler fra mange hold, blant annet brannfolk og lastebileiere, mener Statens vegvesen at tunnelene i Norge i hovedsak er godt sikret mot brann. Vegvesenet viser til en kartlegging av kjøretøybranner i norske tunneler mellom 2008 og 2011, som viser at det gjennomsnittlig oppstår 21 branner per 1.000 tunneler per år.

Ifølge Vegvesenet er det bevilget penger til mer og bedre brannutstyr til flere tunneler, blant annet til Gudvangatunnelen.