Veibygging mot ledighet på Sørlandet

– Et utvidet arbeidsmarked oppnås gjennom gode pendlermuligheter. Flere av kommunene på Sørlandet arbeider for å bli gode vertskommuner for pendlere, men dårlig infrastruktur flere steder begrenser mulighetene, heter det i rapporten fra Sørlandsutvalget som fredag ble overlevert næringsminister Trond Giske (Ap) og kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) i Arendal.

– En bedre og mer helhetlig samferdselsplan for Sørlandet vil være det enkelttiltaket som i størst grad vil bidra til å jevne ut veksten som i økende grad er konsentrert om Kristiansand, anfører utvalget.

I underkant av 40 prosent av alle sysselsatte på Sørlandet jobber i Kristiansand. Det nest største arbeidsmarkedet finnes i Arendal, som sysselsetter i overkant av 15 prosent. De to største byene sysselsetter altså alene mer enn 55 prosent av arbeidsstokken i Agder-fylkene.

Mange utenfor
Rapporten påpeker at det i flere år har vært underskudd på ingeniører i oljeteknologiindustrien og energibransjen, men at problemet er at dem som går ledige kun i liten grad har kompetanse som etterspørres av næringslivet.

– På Sørlandet blir dette ekstra tydelig, heter det.

For å bøte på dette foreslår utvalget en rekke tiltak som skal styrke forsknings- og utdanningsmiljøene i landsdelen.

– Utvalget kommer med viktige innspill til hvordan vi kan sikre fortsatt vekst og verdiskapning i regionen. Næringspolitikk dreier seg om å se muligheter og utnytte de fortrinn man har, sier Giske.

Kommunalminister Liv Signe Navarsete merker seg at utvalget regner med at det i tiårene framover vil bli et grønt skifte i den globale økonomien, noe som kan endre den dominerende stilling som oljeindustrien har i dag. Det understrekes nemlig at økonomien på Sørlandet er sårbar for endringer fordi oljebransjen alene er så viktig for veksten.

– Mulighetene utvalget ser innenfor den grønne økonomien er viktig. Sørlandet er en region med lang og solid erfaring innen fornybar sektor, og det kan gi grunnlag for ny vekst både i det regionale og i det globale markedet, sier Navarsete.

Innlandsstrategi
Samtidig som Giske og Navarsete fikk overlevert rapporten fra Sørlandsutvalget i Arendal, var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på Gjøvik og Hamar for å presentere den såkalte innlandsstrategien som et eget Ap-utvalg har meislet ut.

Forskningsløft, nye utdanningsmuligheter, såkornfond og tiltak for økt lønnsomhet i skogindustrien og jordbruket er blant forslagene som nå skal foredles til Aps offisielle politikk.