Vil kurere toppolitikernes matteangst med Barnas ingeniørdag

Mandag 13. august stiller kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV), Siv Jensen (FrP) og Jan Tore Sanner (H) til tverrpolitisk vitenskapsduell sammen med et femtitalls unger og andre fremmøtte på torget i Arendal.

Arrangementet etterfølges av en kunnskapsdebatt på vitensenteret med toppolitikere fra Agder.

- I dag er det altfor mange skoler som ikke klarer å nyttiggjøre seg potensialet i en praktisk tilnærming til realfagene. Med Barnas ingeniørdag vil NITO og Vitensenteret Sørlandet vise barna og politikerne at praktisk realfag er moro og inspirerende. Det er mulig å gjøre store realfagsløft med små midler, sier Nito-president Trond Markussen i en pressemelding.

Kunnskapsministeren har selv uttalt at nordmenn er et folk av matteangst, og at hun tror løsningen for å få barna mer glade i matte og realfag er å gjøre skoleløpet mer praktisk og relevant.

- Her tar vi henne på ordet. Barnas ingeniørdag viser hvordan politikerne kan sikre realfagskompetansen i samarbeid med lærere, vitensentre og fagorganisasjoner som NITO gjennom å satse på praktisk realfagsundervisning, sier Markussen.

En undersøkelse NITO fikk Ipsos MMI til å gjennomfør i forbindelse med innføringen av nye valgfag i skolen tydeliggjør at  skoleverket ikke klarer å nyttiggjøre seg myndighetenes tiltak for en praktisk tilnærming til realfagene i stor nok grad. Det er altfor få som satser på tiltak som det nye valgfaget Teknologi i praksis og det tverrfaglige emnet Teknologi og design. Hovedårsakene er utstyr og kompetanse blant lærerne, og det er kun 44 prosent av skolene som oppgir at de har en strategi for implementering av praktisk tilnærming innen realfagene.

På kort sikt rammer dette interessen og kunnskapen blant barn og unge, mens det på lengre sikt begrenser rekruttering av realfaglig kompetanse.  Norge mangler i dag 4600 ingeniører, og ifølge Samordnet opptak står det fortsatt ledige studieplasser på mange av landets ingeniørhøgskoler.

- Med Barnas ingeniørdag vil vi vise hvor gøy realfag er. Spiren til interesse for disse fagene må dyrkes også hos de minste barna. Vitensenteret er en fantastisk samarbeidspartner som evner å vise barna realfagene fra en annen side enn de opplever i skolen. Det er også viktig å få vist politikerne at det er mulig å gjøre store realfagsløft med forholdsvis små midler, forteller NITO president Trond Markussen. 

 - Det blir noe helt annet når barn får oppleve matte, fysikk og kjemi bli brukt til å lage fargerike smeller og flammer, enn det er å sitte i et klasserom og regne side opp og side ned, sier Kine Wangerud, leder for Vitensenteret Sørlandet i Arendal.

NITOs president, Trond Markussen, mener Vitensentrene gjør en viktig jobb for å løfte realfagene.

- Med den store ingeniørmangelen vi har i Norge, så håper vi at flere av toppolitikerne nå ser verdien av å vekke interessen for realfagene hos barn allerede i ung alder. Det er ingen som blir matematikkprofessor av Barnas ingeniørdag og lek med realfag, men klarer vi å vekke interessen for å pugge litt ekstra så er alt mulig på sikt.

- At tre så profilerte politikere viser interesse, og tar seg tid til å se den viktige jobben Vitensentrene gjør for å vekke interesse for fag som matte, kjemi og fysikk hos barn, tror vi i NITO er kjempeviktig. Det er dette som gir grunnlag for å tro at vi i fremtiden skal kunne klare å utdanne flere ingeniører som Norge så sårt trenger, forklarer Markussen.