Regjeringen ønsker økt bruk av lønnstilskudd

Regjeringen varsler økt bruk av lønnstilskudd for å få folk med nedsatt arbeidsevne ut i jobb. Også Høyre ønsker å trappe opp ordningen.

I stortingsmeldingen som arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) legger fram fredag, varsler regjeringen økt bruk av ordningen med lønnstilskudd. Regjeringen ønsker å gjøre den permanent, skriver Aftenposten.

Ordningen med lønnstilskudd gjør at personer med nedsatt arbeidsevne kan jobbe så mye de orker og er i stand til, men likevel få betalt full lønn. Lønnen betales delvis av arbeidsgiver og delvis av det offentlige.

I Danmark har bruken av en slik ordning ført til langt færre uførepensjonerte enn i Norge, til tross for høyere folketall i Danmark.

– Vi vil studere de danske erfaringene. Det er viktig å beholde folk i jobb. I dag går folk først lenge sykmeldt, så på arbeidsavklaringspenger. Hvis man tidligere får folk over på lønnstilskudd, er sjansene for at de kan beholde tilknytningen til arbeidslivet større, sier Huitfeldt.

Også Høyre-leder Erna Solberg er positiv til ordningen.

– Vi trenger både midlertidig og varig lønnstilskudd, sier hun. Solberg tror lønnstilskudd vil bidra til at flere arbeidsgivere tør ansette folk som ikke kan yte 100 prosent.

Hun mener at det kan være aktuelt for flere av dem som nå går på arbeidsavklaringspenger.

- En styrking av arbeidslinja er viktig. Stortingsmeldingen "Flere i arbeid" viser at regjeringen evner å se utfordringer som dukker opp i arbeidslivet, og at de kan levere planer for hvordan vi skal møte disse utfordringene, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke.