DIBK ønsker innspill fra næringen

Hvordan kan vi nå regjeringens mål om passivhusnivå for bygg fra 2015? Hvilke alternative måter kan dette reguleres på? Direktoratet for byggkvalitet skal gi råd til departementet, og vil legge til rette for en god og bred debatt i høst om utformingen av de nye energireglene.

Energibruk til lys, varme og elektrisk utstyr i norske boliger og yrkesbygg var 83 TWh i 2009. Det tilsvarer 37 prosent av energibruken innenlands.

Regjeringen har varslet at det i 2015 vil komme nye energikrav i teknisk forskrift (TEK) I Stortingsmelding nr. 28 om bygningspolitikken og Stortingsmelding nr. 21 om klimapolitikken, blir ambisjonene lagt på passivhusnivå i 2015, og på ”nesten nullenergi”-nivå i 2020.

Direktoratet for byggkvalitet starter nå arbeidet med det som skal bli anbefalinger til Kommunal- og regionaldepartementet som skal fastsette de nye energireglene. Direktoratet ønsker en åpen prosess i høst hvor brukere av regelverket og andre involverte kan komme til orde i god tid før direktoratets anbefaling overleveres til departementet tidlig i 2014. Deretter vil det bli alminnelige medvirkningsprosesser rundt de regler som departementet sender på høring i løpet av 2014.

Forslag til nye krav
Som forberedelse til nye energikrav satte direktoratet høsten 2012 ut flere utredningsoppdrag. Utredningene gir et godt grunnlag for diskusjon, og for direktoratets arbeid med anbefalingene til nytt regelverk.

Rambøll har gjennomført en utredning som vil være en viktig del av grunnlaget for direktoratets arbeid. Rapporten er publisert på direktoratets nettside. I utredningen vurderer Rambøll mange sentrale elementer rundt energibruken i nye bygninger og gir anbefalinger om hvordan nye krav i forskriften kan utformes.

Bred debatt i høst
Direktoratet for byggkvalitet ønsker synspunkter fra næringen og andre aktører på Rambølls utredning og inviterer til åpent innspillsmøte i Oslo 29. august.

18. oktober inviterer direktoratet til seminar på Bygg Reis Deg-messen hvor vi presenterer noen mulige veivalg i direktoratets kommende anbefaling til departementet. I uken etter messen er det åpent for næringen å komme med synspunkter på forslagene i egne møter med direktoratet.