Ingeniørgeologi for bygge- og anleggsledere i underjordsarbeider - del II
Publisert: 08.08.2013 10:10.
Sist endret: 08.08.2013 10:22.
Gode kunnskaper innenfor ingeniørgeologi er av avgjørende betydning for vellykket planlegging og bygging av tunneler og andre undergrunnsanlegg.
Fra de senere år finnes det flere eksempler på at ingeniørgeologien ikke har vært tatt nok på alvor, med store problemer i form av ras og vanninnbrudd som resultat. I noen tilfeller har prosjekter endt i rettssalen, med ekstrakostnader på ti-talls millioner som resultat, fordi det har vært uenighet om hvorvidt de beskrevne ingeniørgeologiske forholdene har vært i overensstemmelse med realitetene.
Dette kurset, som er spesielt beregnet for bygge- og anleggsledere, har som hovedmålsetting å bidra til bedring av sikkerhet og økonomi for fremtidige tunneler og undergrunnsanlegg.
Målgruppe
Kontrollører, anleggs- og byggeledere med behov for oppgradering og dokumentasjon av kompetanse innen ingeniørgeologi. Personell hos entreprenører med ansvar for utførelse og kontroll av utførelse, og personell hos byggherrer med ansvar for beskrivelse/spesifikasjoner og stikkprøvekontroll.
Kursbeskrivelse
Kurset er knyttet til sprengning og sikring av underjordsarbeider og er særlig rettet mot anleggs- og byggeledere samt kontrollingeniører med begrenset erfaring og kunnskaper innen faget ingeniørgeologi.
I tillegg til ingeniørgeologi omhandler kurset sprengningsteknikk, sikringsmetoder og SHA (sikkerhet, helse og arbeidsmiljø). Rolle- og ansvarsdeling mellom byggherre og entreprenør, herunder krav til rapportering og dokumentasjon, vil også bli behandlet.
Kursinnholdet er utarbeidet i samarbeid med nøkkelpersonell både i konsulent- og entreprenørbransjen og hos offentlige byggherrer. Undervisningen gis i form av forelesninger, øvinger, feltkartlegging og demonstrasjoner. Det vil bli gitt individuelle hjemmeoppgaver knyttet til ingeniørgeologisk kartlegging i anlegg, inkludert rapportering mellom kursperiodene.
Kurskomitéen består av:
Per Bollingmo – Multiconsult, Jan Elvøy – Cempro AS, Siri Engen – Tekna, Jan Erik Henning – Statens vegvesen/Vegdirektoratet, Bjørn Nilsen – NTNU
Eksamensbeskrivelse
Skriftlig eksamen etter lunsj siste kursdag.
Vurderingsform: bestått / ikke bestått
Eksamen: 11. oktober 2013
Søknadsfrist: 20. august 2013
Ytterligere informasjon